Business & Finance Παρασκευή 17/11/2023, 13:29
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο ράλι με τραπεζική έκρηξη τζίρου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο ράλι με τραπεζική έκρηξη τζίρου

Στους ρυθμούς της εντυπωσιακής υπερκάλυψης του placement του ΤΧΣ στην Εθνική κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να κινείται προς τις 1.260 μονάδες, ενώ βοηθητική είναι και η νέα ανεβασμένη επενδυτική κίνηση που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη χθεσινή ανάπαυλα.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.255,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,3% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 978 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 3,5%. Μόνο η μετοχή της Εθνικής καταγράφει κέρδη 4,8% περίπου στα 6 ευρώ, ενώ νωρίτερα σημείωνε άνοδο έως και 9,86% στα 6,35 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πολύ μεγάλη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Eurobank με άλμα άνω του 5%, της Πειραιώς στο +3,5%, ενώ ξεχωρίζουν και οι Elvalhalcor και Viohalco. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas και του ΟΠΑΠ.

Από τους υπόλοιπους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+3,17%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+3,11%), ενώ μικρές απώλειες καταγράφει μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών (-0,35%). Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η Eurobank με 10.564.890 και 4.279.567 μετοχές, αντιστοίχως.

H πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφεται η από-επένδυση σε ποσοστό 22% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ΤΧΣ. Ειδικότερα, το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών καλύφθηκε πλήρως για πρώτη φορά μόλις 20 λεπτά μετά το άνοιγμα του στις 13/11, δίνοντας τον τόνο της ζήτησης και της όρεξης των επενδυτών να τοποθετηθούν στην ΕΤΕ. Η τελική υπερκάλυψη, πάνω από 8 φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο, επιβεβαίωσε την ισχυρή πρόθεση του επενδυτικού κοινού να βάλει στο χαρτοφυλάκιο του τις μετοχές της Εθνικής. Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).

H «ψήφος εμπιστοσύνης» των διεθνών επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί βάσιμο εχέγγυο αισιοδοξίας για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης του κλάδου, όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης, CEO ΚΕΠΕΥ. Δεδομένης της τραπεζοκεντρικότητας του Χ.Α., οι τίτλοι του κλάδου αναμένεται να συμπαρασύρουν εφεξής ολόκληρο το ταμπλό και να αναβαθμίσουν τις προοπτικές χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, όπως προσθέτει.

Σε αυτή τη συγκυρία, τα εμπλεκόμενα επαγγελματικά χαρτοφυλάκια έχουν άριστες πληροφορίες, ισχύ και χαρακτήρα μακρόχρονης διακράτησης και λογικά προδικάζουν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποκομίσουν κεφάλαιο συν κέρδος. «Αναμένουμε τις εξελίξεις και συνιστούμε στους Ελληνες επενδυτές λιανικής την αποφυγή βιαστικών κινήσεων και μαζικής ψυχολογίας», επισημαίνει ο κ. Στεριώτης.

Διεθνώς, ο τραπεζικός κλάδος ευνοήθηκε θεωρητικά φέτος από την άνοδο των επιτοκίων και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Θετικό για τις αποτιμήσεις τους και το γεγονός ότι αποφεύγεται το σενάριο της παγκόσμιας ύφεσης και άρα οι προοπτικές για βιομηχανία, μεταποίηση, κατανάλωση και αποπληρωμή παλαιότερων δανείων είναι αρκετά ευοίωνες.

Την ίδια ώρα, έντονα ανοδικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία οδεύουν προς σημαντικά ευρωπαϊκά κέντρο με φόντο και τα σημερινά στοιχεία της Eurostat που επιβεβαίωσαν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,9% τον Οκτώβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή στα κέρδη

Εθνική Τράπεζα: Στα 5,30 ευρώ η τιμή πώλησης – Έσοδα 1,066 δισ. ευρώ για το ΤΧΣ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News