Business & Finance Πέμπτη 16/11/2023, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις

Με πτώση έκλεισε σήμερα ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης, υπό την πίεση των μετοχών ενέργειας, μετά από τρεις συνεδριάσεις κερδών εν μέσω προσδοκιών ότι η πολιτική σύσφιγξης των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών έχει ολοκληρωθεί. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,7% αφού ενισχύθηκε 2,5% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις και άγγιξε υψηλό άνω του μηνός στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Στη διάρκεια της εβδομάδας, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στη Βρετανία ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις επιτοκιακές αυξήσεις, με τους επενδυτές τώρα να εστιάζουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. 

«Η σημερινή πτωτική διόρθωση ήταν αναμενόμενη μετά από την ευφορία των προηγούμενων ημερών στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ», ανέφερε η Σουζάναχ Στρίτερ της Hargreaves Lansdown.

Οι μετοχές ενέργειας καθοδήγησαν την πτώση με απώλειες 2,7%, ακολουθώντας την καθοδική πορεία των τιμών πετρελαίου εν μέσω ενδείξεων για μεγαλύτερη προσφορά στις ΗΠΑ και των προβλέψεων για πιο εξασθενημένη ζήτηση από την Κίνα. 

Στην κάμψη του επενδυτικού κλίματος οδήγησαν και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αγορά στέγης της Κίνας, τα οποία θα μπορούσαν να διακόψουν την ανάκαμψη της κορυφαίας καταναλώτριας μετάλλων. 

Ο κλάδος πολυτελών ειδών υποχώρησε 1,5%, με τις Kering, LVMH και Richemont να καταγράφουν πτώση από 1,8% έως 2,7%. Απώλειες της τάξης του 11,1% σημείωσε και η μετοχή της Burberry, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των παγκόσμιων δαπανών σε είδη πολυτελείας, ενώ η ίδια η εταιρεία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις προβλέψεις της για τα ετήσια έσοδά της. 

Από τα επιμέρους ταμπλό,

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,24%, στις 15.786,61 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,57%, στις 7.168,40 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,01%, στις 7.410,97.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,71%, στις 29.258,10 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,28%, στις 9.667,40.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News