Business & Finance Πέμπτη 16/11/2023, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι αποδόσεις επέστρεψαν στην καθοδική πορεία τους

Ομόλογα: Οι αποδόσεις επέστρεψαν στην καθοδική πορεία τους

Σε πτωτική πορεία επανήλθαν ξανά σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, στον απόηχο των νέων στοιχείων για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας τα οποία ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες έχουν τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης, στο 2,56%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Σεπτεμβρίου. 

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε σε υψηλό τριμήνου την προηγούμενη εβδομάδα. 

«Η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων κινείται αυτή τη στιγμή με βάση ό,τι συμβαίνει στην αμερικανική αγορά», ανέφερε η στρατηγική αναλύτρια της SaxoBank Αλτέα Σπινόζι.

O Κρις Μπότσαμπ, αναλυτής της IG στο Λονδίνο, ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν ακόμη μία ένδειξη αποθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας και ότι η Fed έχει τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά τις πολιτικές εξελίξεις, μία ημέρα αφότου η γερμανική κυβέρνηση πάγωσε τις δεσμεύσεις της για μεγάλες δαπάνες στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια από τη στιγμή που το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά 60 δισ.ευρώ από μη χρησιμοποιημένο χρέος στη διάρκεια της πανδημίας στο Ταμείο για το Κλίμα. 

«Αυτό ενδεχομένως να σημάνει λιγότερες εκδόσεις χρέους το 2024, όμως θεωρούμε ότι ο αντίκτυπος στην αγορά κρατικών ομολόγων θα είναι αμελητέος», ανέφερε ο Μόχιτ Κούμαρ, επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies. 

Στην Ισπανία, το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο στον Πέδρο Σάντσεθ για νέα θητεία, εξέλιξη που τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου. 

Το spread μεταξύ γερμανικών και ισπανικών 10ετών περιορίστηκε 2,5 μονάδες βάσης στις 99 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών περιορίστηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στις 175, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε περισσότερο από 10 μονάδες βάσης στο 4,33%, σε χαμηλό δύο μηνών, λίγο προτούν την ετυμηγορία του οίκου Moody’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας.  

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,81% με το spread στις 127 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,31%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 132 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά στο κόστος δανεισμού των διετών, στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 2,94% με πτώση επτά μονάδων βάσης, ενώ στην Ιταλία στο 3,57% με πτώση περίπου 10 μονάδων βάσης. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News