Business & Finance Πέμπτη 16/11/2023, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διατηρείται το μομέντουμ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διατηρείται το μομέντουμ

Στάση για ανάσες πραγματοποιεί και σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω περιορισμένων διακυμάνσεων των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Όπως και χθες, οι επενδυτές δείχνουν να περιορίζονται σε πολύ επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις ενώ οι ισχυρές επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου που καταγράφηκαν την Τρίτη δεν συνεχίζονται.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.2340,83 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,17% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 9 εκατ. ευρώ. O τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,46% στις 1.019,9 μονάδες με τις Eurobank και Πειραιώς να κινούνται θετικά, ενώ υποχωρούν οι μετοχές Alpha Bank και ΕΤΕ κατά 0,7%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+1,89%), του ΟΛΠ (+0,92%), της Jumbo (+0,84%) και της Elvalhalcor (+0,83%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-0,84%), της Εθνικής (-0,80%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,73%).

Οι διεθνείς οίκοι ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξοι για το Χ.Α. το επόμενο διάστημα. Η Goldman Sachs, στην έκθεση στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές το επόμενο έτος, προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης θα διαμορφωθεί στις 1.325 μονάδες στο τέλος του 2024, καταγράφοντας άνοδο 10% ενώ η μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς τοποθετείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και στο 6%. Γενικά, η Goldman εκτιμά πως το μακροοικονομικό σκηνικό για τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών –όπως η ελληνική– το 2024 θα είναι καλύτερο από το φετινό. Το 2023, όπως σημειώνει, ήταν μια χρονιά σημαντικής εναλλαγής των τοποθετήσεων στις αναδυόμενες, με τους «χαμένους» του 2022, να ανακάμπτουν σημαντικά και να αναδεικνύονται φέτος οι μεγάλοι νικητές. Οι πέντε αναδυόμενες αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος είναι, όπως επισημαίνει, οι Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Αίγυπτος και Τσεχία, με την Ελλάδα σαφώς ξεχωρίζει με κέρδη άνω 30% από τις αρχές του έτους.

Την ίδια ώρα, επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το έντονα θετικό επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες με φόντο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κινείται με μικρές απώλειες 0,1%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,4%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει μικρές απώλειες 0,18%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει μόλις 0,22%.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News