Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής ανέβασαν τις αποδόσεις

Ομόλογα: Τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής ανέβασαν τις αποδόσεις

Σε άνοδο, παρότι συγκρατημένη, επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ακολουθώντας τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, από τη στιγμή που τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ υπογράμμισαν για μία ακόμη φορά την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας. 

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση πάγωσε τις δεσμεύσεις της για μεγάλες δαπάνες σε πράσινες πρωτοβουλίες και στήριξη της βιομηχανίας μετά την απόφαση συνταγματικού δικαστηρίου για μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια από την περίοδο της πανδημίας τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η γερμανική κυβέρνηση. 

Ωστόσο, η είδηση αυτή δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές κρατικών ομολόγων. Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,1% τον προηγούμενο μήνα, παρότι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 0,3%, ενώ τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,63%, αφού στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχε υποχωρήσει σε χχαμηλό διμήνου, στο 2,57%. Κατά δύο έως τρεις μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι υπόλοιπες ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ. 

Επίσης, οι επενδυτές «χώνεψαν» σχετικά εύκολα τα ιδιαίτερα αποθαρρυντικά στοιχεία για την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, τη μεγαλύτερη από το 2021, για το μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. 

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή, στη 10ετία κινήθηκαν στο 3,87% με το spread στις 126 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,35%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στο 194 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News