Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλά άνω του 1 μήνα λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλά άνω του 1 μήνα λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX 600 σκαρφάλωσε σε υψηλό άνω του ενός μηνός την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές επικροτούν την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες, ενισχύοντας τα στοιχήματα για το τέλος της σύσφιξης της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%, με τον τεχνολογικό κλάδο να οδηγεί την άνοδο ενισχυμένος κατά 2,2%, ενώ η πλειοψηφία τρων επιμέρους δεικτών έκλεισε σε θετικό έδαφος.

O γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 15.748 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος έκλεισε στις 7.209 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,33%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,62% στις 7.486 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,42% και έκλεισε στις 29.466 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,18% στις 9.640 μονάδες.

Μία μόλις ημέρα μετά την θετική έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που στήριξε τις απόψεις ότι η Federal Reserve μπορεί να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων, νέα στοιχεία έδειξαν ότι και ο βρετανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο.

«Η καλύτερη εικόνα του πληθωρισμού που διαμορφώνεται τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από τις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στις επενδυτικές αποφάσεις, με τα χειρότερα να έχουν πλέον δυνητικά τελειώσει τόσο για τα ομόλογα όσο και για τις μετοχές», δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής μακροοικονομικός οικονομολόγος της Equiti Capital.

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές τιμές χονδρικής είχαν τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων σχεδόν τρεισήμισι ετών, ένα ακόμη σημάδι χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Επίσης, το κλίμα ενισχύθηκε από τα στοιχεία που έδειξαν καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων για την Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή μετάλλων, τον Οκτώβριο, καθώς και από μια έκθεση για νέα κίνητρα.

Οι ευαίσθητες στα επιτόκια τεχνολογικές μετοχές  σημείωσαν άλμα 2,1%, ενώ οι μεταλλευτικές εταιρείες κέρδισαν 1,5% ακολουθώντας τις τιμές των μετάλλων.

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Infineon σημείωσε ράλι 9,7% μετά την αύξηση των εσόδων για το 2023 σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.

Η Siemens Energy ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από ορισμένες αγορές και προϊόντα της προβληματικής της επιχείρησης ανεμογεννητριών, ανεβάζοντας τη μετοχή της κατά 8,8%.

Η Experian σημείωσε άλμα 7,5%, αφού η μεγαλύτερη εταιρεία πιστωτικών δεδομένων στον κόσμο ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη εξαμήνου.

Εν τω μεταξύ, η Alstom υποχώρησε κατά 15% καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση του STOXX 600, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία τρένων δήλωσε ότι θα περικόψει θέσεις εργασίας, θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου και θα προτείνει να μην καταβάλει μέρισμα για το τρέχον οικονομικό έτος.

Η ελβετική εταιρεία οφθαλμικών προϊόντων Alcon υποχώρησε κατά 5,4% μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων του αναμενόμενου πωλήσεων τρίτου τριμήνου και τη μείωση των προοπτικών της για το σύνολο του έτους.

Από τις εταιρείες του STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει κέρδη τρίτου τριμήνου μέχρι σήμερα, το 55,4% ξεπέρασε τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Επίσης, όσον αφορά τα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας της Γαλλίας το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο στο 7,4%, γεγονός που ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire απέδωσε στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν τώρα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την ευρωζώνη, τα οποία αναμένονται την Παρασκευή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News