Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που κράτησαν το θετικό πρόσημο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που κράτησαν το θετικό πρόσημο

Η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να καταγράψει κέρδη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, παρά τη μεταβλητότητα και την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών μετά το χθεσινό ράλι, την ώρα που επικρατεί ευφορία στις διεθνείς αγορές με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενισχύοντας το σενάριο ότι έχει έρθει το τέλος της νομισματικής σύσφιγξης.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.238,76 μονάδες με μικρή άνοδο 0,28% και με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 97 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης κινούνταν διορθωτικά μετά το χθεσινό άλμα σχεδόν 6%, έκλεισε τελικά με οριακή άνοδο κατά 0,09% στις 1.015,24 μονάδες. H ETE και η Πειραιώς έκλεισαν με διόρθωση 0,86% αμφότερες, ενώ η Eurobank έκλεισε αμετάβλητη και η Alpha κατέγραψε κέρδη 0,54%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda (+2,78%), της Quest (+2,45%), της Σαράντης (+2,21%), της ΓΕΚ (+1,63%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+1,51%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-3,66%), της Elvalhalcor (-1,97%), της Aegean Airlines (-1,19%) και του ΟΛΠ (-1,14%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+2,15%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,57%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (-2,66%) και της Υγείας (-1,09%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 5.274.914 και 4.627.383 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 14,12 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 10,45 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 65 μετοχές, 43 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές.

Οι εξελίξεις σχετικά με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα) βοήθησαν στην ολοκλήρωση, πιθανότατα, του σκηνικού συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη γύρω από τις 1.200 μονάδες, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ενδεχομένως δε, όπως σημειώνει, να ακολουθήσει με ανάλογη διαδικασία και το 27% του ΤΧΣ στην Πειραιώς σηματοδοτώντας την ολική μετοχική έξοδο του κράτους από τις συστημικές τράπεζες.

Αναλυτές είχαν επισημάνει εδώ και καιρό πως η αποεπένδυση του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες θα αποτελούσε τον καταλύτη για την επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χ.Α., το οποίο μετά τα υψηλά εννέα ετών που είχε αγγίξει το καλοκαίρι, ακολούθησε μια υποτονική πορεία. Πλέον ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 1.230 μονάδες και σε κοντινή απόσταση από το σημαντικό (τεχνικά) επίπεδο στήριξης των 1.245 μονάδων.

Υποστηρικτικό βέβαια για το Χ.Α. χθες ήταν και το διεθνές κλίμα, με τις αγορές να επιστρέφουν στην οδό της ανόδου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ο οποίος υποχώρησε στο 3,2% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα. Σήμερα, τα καλά νέα ήρθαν από τη Βρετανία όπου οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 6,7% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο πληθωρισμό από το 2021. Η πτώση των 2,1 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο μηνών ήταν η πιο απότομη από το 1992.

Επιπλέον, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ έδειξαν πτώση κατά 0,5% τον Οκτώβριο, έναντι των εκτιμήσεων για πτώση 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε κινηθεί 0,4% υψηλότερα σε μηνιαία βάση. Το υπουργείο ανέφερε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από τον Απρίλιο του 2020.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News