Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζική διόρθωση μετά το ράλι

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζική διόρθωση μετά το ράλι

Περιορισμένες διακυμάνσεις και μεταβλητότητα καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο που πυροδότησε η ισχυρή ζήτηση για το 20% της Εθνικής Τράπεζας. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών μετά και τη χθεσινή ισχυρή άνοδο της Wall Street με φόντο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Βρετανία.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.235,88 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,05 με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 17 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,85% στις 1.005 μονάδες. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Lamda, της Σαράντης και της Ελλάκτωρ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-0,96%), της Eurobank και της Εθνικής (-0,7%).

Οι εξελίξεις σχετικά με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα) βοήθησαν στην ολοκλήρωση, πιθανότατα, του σκηνικού συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη γύρω από τις 1.200 μονάδες, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ενδεχομένως δε, όπως σημειώνει, να ακολουθήσει με ανάλογη διαδικασία και το 27% του ΤΧΣ στην Πειραιώς σηματοδοτώντας την ολική μετοχική έξοδο του κράτους από τις συστημικές τράπεζες.

Αναλυτές είχαν επισημάνει εδώ και καιρό πως η αποεπένδυση του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες θα αποτελούσε τον καταλύτη για την επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χ.Α., το οποίο μετά τα υψηλά εννέα ετών που είχε αγγίξει το καλοκαίρι, ακολούθησε μια υποτονική πορεία. Πλέον ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 1.230 μονάδες και σε κοντινή απόσταση από το σημαντικό (τεχνικά) επίπεδο στήριξης των 1.245 μονάδων.

Υποστηρικτικό βέβαια για το Χ.Α. χθες ήταν και το διεθνές κλίμα, με τις αγορές να επιστρέφουν στην οδό της ανόδου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ο οποίος υποχώρησε στο 3,2% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα. Σήμερα, τα καλά νέα ήρθαν από τη Βρετανία όπου οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 6,7% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο πληθωρισμό από το 2021. Η πτώση των 2,1 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο μηνών ήταν η πιο απότομη από το 1992.

Αυτό τροφοδότησε ένα ράλι και στα ομόλογα διεθνώς, με την απόδοση και των ελληνικών 10ετών να υποχωρεί περαιτέρω, στο 3,85%. Μάλιστα η Goldman Sachs συνέστησε στους επενδυτές να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα το 2024, χαρακτηρίζοντάς τα «καλής ποιότητας» τίτλους. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει πως θα συνεχίσουν την υπεραπόδοσή τους χάρη στη χαμηλή εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου το επόμενο έτος, στην ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι οι αγορές αναμένεται να ανταμείψουν τους κρατικούς τίτλους των χωρών που σημειώνουν βελτίωση στα δημοσιονομικά τους μεγέθη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Νέα άνοδος με ώθηση από τον πληθωρισμό

Wall Street: H καλύτερη συνεδρίαση για τον S&P 500 από τον Απρίλιο

Βρετανία: Στο μισό έπεσε ο πληθωρισμός – Χαμηλά δύο ετών

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News