Business & Finance Τρίτη 14/11/2023, 20:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό μηνός στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό μηνός στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Σε υψηλό μηνός έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, αφότου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τις επιτοκιακές αυξήσεις και θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σύντομα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1,3% με τις ιδιαίτερα ευαίσθητες μετοχές του real estate να κάνουν άλμα 7%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. 

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,2% τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από το 3,8% του Σεπτεμβρίου και το 3,3% που ανέμεναν αναλυτές. Ο δομικός πληθωρισμός περιορίστηκε οριακά στο 4% από 4,1% σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση. 

Στήριγμα στις μετοχές προσέφερε και η πτώση των ομολογιακών αποδόσεων με το κόστος δανεισμού της ιταλικής 10ετίας να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια διμήνου. 

«Στις ΗΠΑ, η ιδέα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί έχει προεξοφληθεί από την αγορά», αναφέρει ο Στήβ Σόσνικ, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers, υπογραμμίζοντας ότι οι traders αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων  σύντομα, ακόμη και το Μάιο. 

Ωστόσο, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με το τελευταίο poll του Reuters να βλέπει την πρώτη μείωση μετά τον Ιούλιο του 2024. 

Ο επιμέρους δείκτης για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ενισχύθηκε 3,7%, καθώς η μετοχή της Glencore κέρδη 4,5% στην είδηση ότι συμφώνησε να αγοράσει το 77% στο τμήμα άνθρακα της καναδικής εταιρείας εξόρυξης μετάλλων Teck Resources στην τιμή των 7 δισ.δολαρίων. 

Η μετοχή της Vodafone υποχώρησε 5,5%, αφότου ο βρετανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε πτώση των εσόδων πρώτου εξαμήνου, εξετάζοντας παράλληλα μία σειρά από επιλογές για την Ιταλία. 

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,2%, όπως παρουσίασε χειρότερη επίδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών στη Βρετανία παρέμεινε κοντά σε επίπεδα ρεκόρ στο τρίτο τρίμηνο, καθιστώντας πιο δύσκολο το έργο των αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άλμα 1,8% στις 15.614,43 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,4% στις 7.185,68 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,45%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 1,7%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News