Business & Finance Τρίτη 14/11/2023, 17:08
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ράλι ανόδου μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Wall Street: Ράλι ανόδου μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Οι μετοχές στη Wall Street διευρύνουν το ράλι του Νοεμβρίου και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν στον απόηχο των στοιχείων που δείχνουν σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα έχει περιθώρια χαλάρωσης της πολιτικής της το επόμενο έτος.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 450,5 μονάδες ή 1,34% στις 34.798,4 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 74,3 μονάδες ή 1,7% στις 4.486 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άλμα κατά 292,8 μονάδες ή 2,13% στις 14.062,5 μονάδες.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κατρακυλούν με τα 10ετή να καταγράφουν πτώση 15 μονάδες βάσης στο 4,485% ενώ τα 2ετή, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις επικείμενες κινήσεις της Fed, έπεσαν κατά 20 μονάδες βάσης κάτω από το 4,85%.  

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,2% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση έναντι 3,7% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, η μέτρηση παρέμεινε αμετάβλητο, από αύξηση 0,4% τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ετήσια αύξηση 3,3% και αύξηση 0,1% από τον προηγούμενο μήνα.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων είναι ακόμη πιθανές καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, αλλά η αγορά εξακολουθεί να αναμένει ευρέως ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν σημάδια ψύξης. Το αποτέλεσμα αυτό έχει ωθήσει τους επενδυτές να εικάσουν ότι η επόμενη κίνηση της Fed μπορεί να είναι μια μείωση των επιτοκίων της το επόμενο έτος.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Home Depot ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση κατά 3,1% στις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου. Οι προβλέψεις της εταιρείας λιανικής πώλησης είναι, επίσης, επιφυλακτικές για τους επόμενους μήνες, αναμένοντας πλέον πτώση των πωλήσεων κατά 3% έως 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με την προηγούμενο outlook για πτώση 2% έως 5%. Οι μετοχές ενισχύονται άνω του 6%.

Ακολουθεί η Target με ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της την Τετάρτη, ενώ η Walmart και η Macy’s αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους την Πέμπτη.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News