Business & Finance Τρίτη 14/11/2023, 11:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυροποιείται η άνοδο με αιχμή τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυροποιείται η άνοδο με αιχμή τις τράπεζες

Aνοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στο placement του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.217,2 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,97% με την αξία των συναλλαγών στα 12,8 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μετά και τη χθεσινή πώληση του 9% της Alpha Bank στην ιταλική UniCredit έναντι 1,39 ευρώ ανά μετοχή και ενισχύεται κατά 2,2% με την Πειραιώς στο +2,5%, τη Εθνική στο +1,8% και τις Eurobank, Alpha στο +0,8%. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Lamda και του ΟΤΕ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των ΕΛΠΕ.

Εξάλλου, υψηλή ζήτηση διαπιστώνεται με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως μεταδίδει το Reuters, ήδη έχει καλυφθεί το πλήρες ποσό του deal, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος αύξησης του μεγέθους της προσφοράς (upsize). 

Οπως σημειώνει και η Beta Securities, η έκβαση της συναλλαγής του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας είναι κομβική όχι μόνο για την ίδια την τράπεζα άλλα και για το σύνολο της αγοράς, καθώς θα αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές μετοχές.

Το εγχείρημα έχει οδηγήσει σε κάποιο βαθμό σε στασιμότητα το Χ.Α. καθώς δεν είναι λίγα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία τηρούν στάση αναμονής και έχουν αναστείλει την ενεργή δραστηριότητά τους διακρατώντας ρευστότητα για τη συμμετοχή τους στο βιβλίο προσφορών.

Σε τεχνικό επίπεδο, όπως σημειώνει πάντως ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η κατάσταση δεν είναι απλή, ενώ ο τζίρος δεν βοηθάει καθόλου. Πλέον μένουν λίγες εβδομάδες για να κλείσει μία χρονιά με σημαντικά κέρδη για την αγορά, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης, προσθέτοντας πως συνήθως οι πρωταθλητές σε αποδόσεις δύσκολα «τα χαλάνε» στο τέλος μιας περιόδου.

Την ίδια ώρα, επιφυλακτικά ανοδικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου από τη Ευρωζώνη, καθώς και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προκειμένου να επιβεβαιωθούν η αποκλιμάκωση των τιμών και τα σενάρια κορύφωσης των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Υψηλή η ζήτηση

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρή άνοδος με το βλέμμα στα μάκρο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News