Business & Finance Τρίτη 14/11/2023, 10:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρή άνοδος με το βλέμμα στα μάκρο

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρή άνοδος με το βλέμμα στα μάκρο

Επιφυλακτικά ανοδικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου από τη Ευρωζώνη, καθώς και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποκλιμάκωση των τιμών.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία του μπλοκ παλεύει υπό το βάρος αυτών των αυξημένων επιτοκίων. Επίσης, αναμένεται η έρευνα ZEW της Γερμανίας για το οικονομικό κλίμα του Νοεμβρίου, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε στο 4,2% τον Σεπτέμβριο, με τους μισθούς να αυξάνονται ελαφρώς βραδύτερα τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, αλλά να παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πιθανότατα υποχώρησε στο 3,3% τον Οκτώβριο από 3,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Εάν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί, όπως προβλέπεται, αυτό μπορεί να συμβάλει στην εδραίωση της άποψης ότι τα επιτόκια έχουν πιάσει ταβάνι. Αλλά η βραδύτερη πρόοδος προς τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για πληθωρισμό 2% θα αυξήσει τις ανησυχίες ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,09%, ο δείκτης DAX στη Γερμανία κερδίζει 0,11%, στο Παρίσι ο CAC 40 προσθέτει 0,04%, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,16%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,32%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,35%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Vodafone υποχωρεί άνω του 2%, αφού ο βρετανικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε μεγάλη πτώση στα λειτουργικά κέρδη τριμήνου.

Η Glencore σημείωσε άλμα άνω του 3% μετά τη συμφωνία της εταιρείας εμπορίας εμπορευμάτων και εξόρυξης να αγοράσει μερίδιο 77% στην επιχείρηση χαλυβουργικού άνθρακα της καναδικής εταιρείας εξόρυξης Teck Resources έναντι 6,93 δισ. δολαρίων σε μετρητά.

Οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν νωρίτερα ανοδικά με το βλέμμα στις πολυαναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στο Σαν Φρανσίσκο αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και περίπου ένα χρόνο.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News