Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 20:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό άνοιγμα εβδομάδας με ώθηση από τις ιταλικές τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό άνοιγμα εβδομάδας με ώθηση από τις ιταλικές τράπεζες

Ανοδικά άνοιξαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας για περισσότερες ενδείξεις για την οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης αλλά και τις κινήσεις των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,8% αφού γνώρισε την χειρότερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια τριών εβδομάδων την Παρασκευή, με απώλειες 1%. 

Η πτώση ακολούθησε τα σχόλια του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έκαμψε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει σε κορύφωση. 

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης και τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των χωρών μελών της Ένωσης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας/Ειρηνικού. 

Ξεχώρισαν οι ιταλικές τράπεζες με κέρδη 2,8% με τη Monte dei Paschi να καταγράφει κέρδη 8,6%, αφότου η Fitch την αναβάθμισε στην αξιολόγηση ΒΒ με σταθερή προοπτική και η Deutsche Bank την αναβάθμισε σε θέση αγοράς από διακράτηση σήμερα Δευτέρα. 

Ο κλάδος ενέργειας ενισχύθηκε 1,3%, καθώς η Siemens Energy σημείωσε άνοδο 6%, από τη στιγμή που πηγές ανέφεραν ότι θα παρουσιάσει συμφωνία για κρατικές εγγυήσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Στον αντίποδα, η υπερχρεωμένη σουηδική εταιρεία ακινήτων SBB απώλεσε 8,4% της αξίας τους, καθώς διευρύνθηκαν οι τριμηνιαίες προ φόρων ζημίες της. 

Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος παραιτήθηκε στη σκιά σκανδάλου, διαμήνυσε στους ξένους επενδυτές ότι η χώρα του είναι ανοικτή για δραστηριότητες και θέλει να παραμείνει ελκυστική παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες για προγράμματα πράσινης ενέργειας. 

Ο δείκτης PSI 20 έκλεισε με άνοδο 0,8% αφού απώλεσε 2,4% της αξίας του την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,7% στις 15.345,00 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,60% στις 7.087,06 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,9% και έκλεισε στις 7.425,83 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News