Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πυροδοτούμενη από τις ΗΠΑ η άνοδος στις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Πυροδοτούμενη από τις ΗΠΑ η άνοδος στις αποδόσεις του ευρώ

Mε άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση στις ΗΠΑ με τους επενδυτές να περιμένουν τα νέα σημαντικά στατιστικά στοιχεία, ειδικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αυτή την εβδομάδα. 

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα ωστόσο παρουσίασαν ελαφρώς καλύτερη επίδοση από τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης αφότου η Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας το βράδυ της Παρασκευής. 

Ωστόσο, η απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει την προοπτική των ΗΠΑ σε αρνητική από σταθερή άσκησε ανοδικές πιέσεις στις αμερικανικές ομολογιακές αποδόσεις, επηρεάζοντας εν συνεχεία και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,73% με άνοδο δύο μονάδων βάσης, αντιστρέφοντας την αρχική καθοδική κίνηση παρότι η άνοδος ήταν συγκρατημένη. 

«Είμαστε κολλημένοι ανάμεσα σε αυτά που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα και σε αυτά που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες», αναφέρει ο Κένεθ Μπρουξ, επικεφαλής έρευνας επιχειρήσεων, της αγοράς συναλλάγματος και των επιτοκίων της Societe Generale. 

H έρευνα του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο έτος, προσδοκία που αποτυπώνεται για δεύτερο διαδοχικό μήνα. 

Και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, παρότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά ιστορικά υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες. 

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ανέφερε ότι περιμένει μία προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 4,57% με το spread έναντι των γερμανικών στις 180 μονάδες βάσης.  

Η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη στην ετυμηγορία της Moody’s την προσεχή Παρασκευή, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή έχει αρνητική προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η οποία βρίσκεται μόλις μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια».

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,97% με το spread στις 127 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,45%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 32 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News