Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 16:57
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο η Wall Street μετά την υποβάθμιση του outlook από Moody’s

Στο κόκκινο η Wall Street μετά την υποβάθμιση του outlook από Moody’s

Με απώλειες μπαίνουν στην εβδομάδα τα αμερικανικά χρηματιστήρια, αφότου ο οίκος Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από σταθερές σε αρνητικές.

Ο Dow Jones υποχωρεί ελαφρώς, ενώ μεγαλύτερες απώλειες σχεδόν 0,4% εμφανίζει ο S&P 50. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq εμφανίζει όμως βαθύτερη πτώση της τάξης του 0,7%.

Η υποβάθμιση των προοπτικών των ΗΠΑ από την Moody’s δεν σημαίνει βέβαια αυτόματα και την υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητας ΑΑΑ, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες. 

Η Moody’s απέδωσε την κίνησή της στην μειωμένη δημοσιονομική ισχύ των ΗΠΑ, λόγω του ακραίου κομματισμού στην Ουάσιγκτον. «Στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των εσόδων, η Moody’s αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την  ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η S&P είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε AA+ το 2011, ενώ η Fitch έκανε την ίδια κίνηση τον Αύγουστο, επικαλούμενη την «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση για τα επόμενα τρία χρόνια». Η Moody’s διατηρεί την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση AAA των ΗΠΑ από το 1917.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News