Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χάνει τις 1.200 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χάνει τις 1.200 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες

Πτωτικά άνοιξε και η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1200 μονάδων σε συνέχεια της διόρθωσης που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω μάλιστα νέας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ανακοίνωση του deal της Alpha Bank – Unicredit και στις εξελίξεις που δρομολογούνται σχετικά με την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Εθνική.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.197,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,47% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 324 εκατ. ευρώ, καθώς πέρασε μέσω του Χρηματιστηρίου το 8,98% των μετοχών της Alpha Bank (211.138.299 μετοχών) έναντι συνολικού τιμήματος 293,482, εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 1,3%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης,  τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής με άνω του 2%, της Alpha Bank με πτώση 1,75% και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ ανοδικά κινούνται οι Viohalco, Ελλάκτωρ και Τιτάν. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών και των Ταξιδιών.

Η UniCredit αγόρασε το σύνολο των Μετοχών έναντι ποσού €1,39 ανά Μετοχή, που αντιστοιχεί σε αυξημένη τιμή (premium) κατά 9,4% σε σχέση με την ανεπηρέαστη (undisturbed) τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 20 Οκτωβρίου 2023, που ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την λήψη της Προσφοράς, και σε μειωμένη τιμή (discount) κατά 0,4% στην τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 10 Νοεμβρίου 2023.

Ακολούθως, αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την διάθεση μέχρι και 182.943.031 υφιστάμενων μετοχών της Εθνικής τράπεζας όπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, ανοίγοντας την διαδικασία για την πώληση ποσοστού 20% από το σύνολο των 40,39% που ελέγχει το Ταμείο. Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο ο πωλητής μπορεί να αυξήσει  κατ’ απόλυτη κρίση κατά έως 18.294.303 μετοχές (το «Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς» (upsize option).

Το εύρος τιμής διάθεσης καθορίστηκε μεταξύ 5 και 5,44 ανά μετοχή και η τιμή θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, όπως αυτή θα καθοριστεί από τον Πωλητή Μέτοχο, βάσει του αποτελέσματος της Διεθνούς Προσφοράς μετά τη λήξη της περιόδου του βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά στις 16 Νοεμβρίου 2023.

Εν τω μεταξύ, η πτώση στην εγχώρια αγορά έρχεται ερήμην των ευρωπαϊκών αγορών που κινούνται ανοδικά, υποβοηθούμενες από το θετικό κλείσιμο της Wall Street την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης εν μέσω περιοριστικών νομισματικών πολιτικών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή στα κέρδη

Εθνική Τράπεζα: Μεταξύ 5 και 5,40 ευρώ το εύρος τιμής για την πώληση του 20%

ΤΧΣ: Περνά στη UniCredit το 9% της Alpha έναντι 1,39 ευρώ ανά μετοχή

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News