Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 10:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή στα κέρδη

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή στα κέρδη

Σε θετικό έδαφος εκκίνησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, με ώθηση από τους κλάδους Υγείας, Ταξιδιών και Αναψυχής, με τους επενδυτές να αναμένουν μια πληθώρα στοιχείων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να διασαφηνίσουν τις οικονομικές προοπτικές, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να μιλούν για περιοριστική νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,55% στις 445,7 μονάδες, αφού σημείωσε την Παρασκευή την πιο απότομη ημερήσια πτώση 1% των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 0,3%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,56% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,7%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,77% και ο ισπανικός IBEX 35 προσθέτει 0,45%.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές ανέτρεψαν τα κέρδη τους και κατέγραψαν υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές εξέταζαν τις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων ενόψει της πρώτης προσωπικής συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ οι αγορές φάνηκε να προσπερνούν την απόφαση της Moody’s να μειώσει τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ σε «αρνητικές» από «σταθερές».

Μεταξύ των κυριότερων μετοχών, η Novo Nordisk σημειώνει άλμα άνω του 3%, βοηθώντας την άνοδο 1,2% στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα οφέλη της εξαιρετικά δημοφιλούς θεραπείας παχυσαρκίας Wegovy για την προστασία της καρδιάς οφείλονται σε κάτι περισσότερο από την απώλεια βάρους.

Η βρετανική Phoenix Group σημείωσε άνοδο άνω του 7% και βρέθηκε στην κορυφή του STOXX 600 μετά την αύξηση των προβλέψεων για κέρδη στο σύνολο του έτους, ενώ η Technip Energies υποχώρησε μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την Barclays σε «underweight» από «overweight».

Τέλος, η μετοχή της SBB σημειώνει βουτιά άνω του 6%, καθώς ο σουηδικός όμιλος ακινήτων ανακοίνωσε διεύρυνση των ζημιών προ φόρων για το γ΄ τρίμηνο. Η εταιρεία, η οποία κατέχει ακίνητα σε όλη τη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και οίκων φροντίδας, ανέφερε απώλεια προ φόρων 3,13 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (287 εκατομμύρια δολάρια) για συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σύγκριση με απώλεια 2,56 δισεκατομμυρίων κορωνών την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News