Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: O Πάουελ τρόμαξε την αγορά – Πτώση 1% για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: O Πάουελ τρόμαξε την αγορά – Πτώση 1% για τον STOXX 600

Oι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή, υπό την πίεση των υψηλότερων ομολογιακών αποδόσεων, καθώς ο επιθετικός τόνος του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, πάγωσε την αισιοδοξία των επενδυτών ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει σε κορύφωση, ενώ και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Diageo και Richemont άσκησαν πιέσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1%, απομακρυνόμενος από το υψηλό τριών εβδομάδων που άγγιξε την Πέμπτη, κλείνοντας με πτώση και την εβδομάδα. 

Ο κλάδος βασικών πηγών και real estate παρουσίασαν την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση, με τα μίντια και τη βαριά βιομηχανία να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών εν μέσω αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

«Οι αγορές εστίασαν στο πιο επιθετικό μήνυμα του Πάουελ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να ακολουθήσει και νέα επιτοκιακή αύξηση, παρότι δεν είπε κάτι διαφορετικό απ΄ό,τι είχε πει τις προηγούμενες φορές», αναφέρει ο Giles

Coghlan, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας GCFX.

Στο μέτωπο των εταιρικών κερδών, η Diageo βούλιαξε 12,2%, καθώς η εταιρεία γνωστή από το ουίσκι Johnnie Walker ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση στον ρυθμό αύξησης των λειτουργικών κερδών της στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής της χρήσης, γεγονός που έσυρε τον κλάδο τροφίμων και ποτών σε πτώση 3,1%. 

Σε πτώση 5,2% και η μετοχή της Richemont αφότου ο ελβτικός όμιλος πολυτελών ειδών ανακοίνωσε κατώτερα του αναμενομένου κέρδη, παρασύροντας σε πτώση τις μετοχών των ανταγωνιστών LVMH, Kering και Hermes μεταξύ 1,6% και 3,8%. 

Ο κλάδος πολυτελών ειδών κατέγραψε απώλειες 2,6%. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, o γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,77%, στις 15.234 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,96% στις 7.045,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,49% στις 7.378,96 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,49%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε μικρές απώλειες 0,35%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News