Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι αυστηροί τόνοι για τη νομισματική πολιτική ανέβασαν τις αποδόσεις

Ομόλογα: Οι αυστηροί τόνοι για τη νομισματική πολιτική ανέβασαν τις αποδόσεις

Με άνοδο έκλεισαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ αφότου κεντρικοί τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προσπάθησαν να σταματήσουν την υπερβολική αισιοδοξία για μειώσεις των επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαμηνύοντας ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,71%, ακολουθώντας την τάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε 11 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης μετά την ασθενέστερη του αναμενομένου δημοπρασία 30ετών και τις νύξεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν ξανά. 

«Οι ομολογιακές αποδόσεις παραμένουν νευρικές αφότου μία σειρά αξιωματούχων της Fed και της ΕΚΤ υπενθύμισαν ότι εξακολουθεί να είναι πιθανή περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», όπως ανέφερε ο Francesco Di Bella, στρατηγικός αναλυτής της Unicredit.

Αντίστοιχα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, παρότι η διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά υψηλά επίπεδα για αρκετά ακόμη τρίμηνα τουλάχιστον θα μπορούσε να βοηθήσει στην επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. 

Οι επενδυτές στην ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων έδειξαν κάποια σημάδια νευρικότητας στη σημερινή συνεδρίαση εν αναμονή της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από τον οίκο Fitch σήμερα το βράδυ. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 185 μονάδες βάσης, αφού όμως τη Δευτέρα είχε διολισθήσει στις 177 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Σεπτεμβρίου. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε 5,5 μονάδες βάσης στο 4,57%. 

Οι επενδυτές περιμένουν και την ετυμηγορία της Moody’s για την Ιταλία στις 17 Νοεμβρίου, καθώς το υψηλό χρέος της κάνει την χώρα περισσότερο ευάλωτη σε αναταράξεις. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές δεν θεωρούν πιθανή κάποια σημαντική αλλαγή. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,96%, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το επίπεδο του 4%, με το spread στις 129 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 90 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά το spread των πορτογαλικών 10ετών έναντι των γερμναικών έφθασε τις 74,2 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο μηνός, εν όψει πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προγραμματίστηκαν για τις 10 Μαρτίου.

 

moneyreview.gr  

 

    Spain’s yield spread with Germany was last at

104.4 bps, within striking distance of its lowest level since

early September of around 101 bps.

    The political temperature in Spain has risen as acting Prime

Minister Pedro Sanchez bids to clinch another term in office,

while on Thursday the former head of the centre-right People’s

Party in the Catalonia region was shot in the face. Hospital

authorities said his life was not in danger.

    Negotiations between France and Germany on new fiscal rules

remain in the background.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News