Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 17:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ξανά ανοδικά η Wall Street: Παραβλέπει τον Powell

Ξανά ανοδικά η Wall Street: Παραβλέπει τον Powell

Ανακάμπτουν σήμερα οι δείκτες στη Wall Street μετά τη χθεσινή πρώτη τους ημέρα απωλειών -μετά από ένα πολυήμερο σερί θετικών συνεδριάσεων- που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Jerome Powell ότι δεν είναι έτοιμος να κηρύξει το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0.28%, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0.45% και ο τεχνολογικός NASDAQ σημειώνει άνοδο 0.76%.

Οι δείκτες έκλεισαν με έντονη πτώση την Πέμπτη με τον ευρύτερο δείκτη S&P να διακόπτει ένα 8ήμερο σερί κερδών, το μεγαλύτερο συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων των τελευταίων δύο ετών, αφού ο επικεφαλής της Fed Powell διέψευσε τον ενθουσιασμό των επενδυτών για το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων. Ο S&P 500 έκλεισε 0,8% χαμηλότερα, ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 0,9% και ο Dow υποχώρησε 0,7%.

Ο Powell, μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, άφησε να εννοηθεί ότι η Fed μπορεί να έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να μειώσει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο της. «[Η Fed] έχει δεσμευτεί να επιτύχει ένα επίπεδο νομισματικής πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστικό ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε. «Δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε επιτύχει μια τέτοια στάση. Εάν κριθεί σκόπιμο να αυστηροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτική, δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε».

Αυτό διέψευσε τις όποιες ελπίδες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων και είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων 10ετών και 30ετών να αυξάνονται αμφότερες πάνω από 10 μονάδες βάσης.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Apple ενισχύεται κατά 1,1%, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταβάλει έως και 25 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι προτίμησε την πρόσληψη μεταναστών εργαζομένων έναντι Αμερικανών πολιτών και κατόχων νόμιμων πράσινων καρτών για ορισμένες θέσεις εργασίας.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News