Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 11:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διόρθωση μετά τις δηλώσεις Powell

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διόρθωση μετά τις δηλώσεις Powell

Υποχώρηση καταγράφουν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των νέων δηλώσεων του Jerome Powell πως η Fed δεν έχει «πειστεί» ότι έχει κάνει αρκετά για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,5% με τις μετοχές τροφίμων και ποτών να διολισθαίνουν κατά 1,7% και να ηγούνται των απωλειών, ενώ οι ασφαλιστικές μετοχές ενισχύονται κατά 0,7%. Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,5%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει επίσης 0,5%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 0,6%. Ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει οριακές απώλειες 0,05%. 

Ο Powell δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ενθαρρύνονται από την πρόσφατη επιβράδυνση των ρυθμών πληθωρισμού, αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιοι ότι έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο νομισματικής πολιτικής που είναι «επαρκώς περιοριστικό για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου». Η Fed διατήρησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια αμετάβλητα, μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις αγορές να στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος – ένα ζήτημα στο οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες διστάζουν να τοποθετηθούν.

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν πτώση νωρίτερα, αφού ο S&P 500 στις ΗΠΑ διέκοψε χθες ένα οκταήμερο σερί κερδών λόγω των σχολίων του Powell και της εκτόξευσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης με άνοδο 0,8% μετά από ώθηση από μια σειρά ισχυρών εκθέσεων εταιρικών κερδών, οι οποίες πιθανότατα θα συνεχίσουν να καθορίζουν μεμονωμένες μετοχές.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Diageo σημειώνει πτώση 10%, αφού ο βρετανικός κολοσσός ποτών ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση της οργανικής αύξησης των λειτουργικών κερδών κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, επικαλούμενος αδυναμία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Η μετοχή της Richemont υποχωρεί άνω του 4%, αφού ο όμιλος ειδών πολυτελείας ανακοίνωσε ασθενέστερα του αναμενόμενου κέρδη, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής, οι οικονομικοί αντίξοοι άνεμοι και οι γεωπολιτικές εντάσεις επιβάρυναν τις δαπάνες των πελατών.

Η μετοχή της Allianz ενισχύεται άνω του 3%, αφού η γερμανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διατήρησε τις προοπτικές της για τα κέρδη του έτους, παρά την πτώση των καθαρών κερδών της κατά 30% στο τρίτο τρίμηνο, που υποχώρησε από τις απαιτήσεις από φυσικές καταστροφές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Αλλαγή κλίματος μετά τις δηλώσεις Πάουελ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News