Business & Finance Πέμπτη 9/11/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αλλαγή κλίματος μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Wall Street: Αλλαγή κλίματος μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Με πτώση έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, ανακόπτοντας το τελευταίο πολυήμερο ανοδικό σερί, καθώς η απότομη άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναστάτωσε τους επενδυτές. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,81% κλείνοντας στις 4.347,35 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 0,94% της αξίας του στις 13.521,45 μονάδες. Ο Dow Jones υποχώρησε 220,33 μονάδες ή 0,65%, κλείνοντας στις 33.891,94 μονάδες.  

Οι μετοχές άγγιξαν χαμηλό συνεδρίασης μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%, παρότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής. 

«Η Fed παραμένει δεσμευμένη να επιτύχει μία στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι επαρκώς περιοριστική για την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2% σε εύθετο χρόνο. Δεν είμαστε ωστόσο πεπεισμένοι ότι έχουμε επιτύχει αυτή τη στάση», ανέφερε σε ομιλία του στο ΔΝΤ. 

Η καθοδική πορεία των μετοχών συνέπεσε με την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. Το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία ενισχύθηκε περισσότερο από 12 μονάδες βάσης στο 4,63%, ενώ στο 30ετές εκτινάχθηκε στο 4,79%με άνοδο 14 μονάδων βάσης. Και η δημοπρασία νέων αμερικανικών ομολόγων στην αρχή της συνεδρίασης είχε επίσης αρχίσει να πιέζει ανοδικά τις αποδόσεις. 

«Η μεταβλητότητα στις αποδόσεις κυριάρχησε στην αγορά μετοχών», ανέφερε ο Michael Arone, στρατηγικός αναλυτής της State Global Advisors. 

H μετοχή της Disney ενισχύθηκε 7% μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου κερδών και της παράτασης του σχεδίου μείωσης του κόστους, ενώ αντίθετα η μετοχή της Arm κατέγραψε απώλειες 6% μετά τα πρώτα τριμηνιαία αποτελέσματά της ως εισηγμένη. Η MGM Resorts υποχώρησε επίσης 2% παρότι ανακοίνωσε ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα και νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. 

Mέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, ο Dow καταγράφει απώλειες 0,5%, ενώ ο S&P 500 οδεύει σε πτώση 0,3%. Ο Nasdaq είναι ο μοναδικός από τους τρεις κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες που εξακολουθεί να κινείται σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,3%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News