Business & Finance Πέμπτη 9/11/2023, 11:01
ΑΓΟΡΕΣ

Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προσπάθεια συντήρησης του μομέντουμ

Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προσπάθεια συντήρησης του μομέντουμ

Ανοδικά κινούνται και σήμερα -παρά το ήπιο πτωτικό άνοιγμα- οι κυριότερες ευρωαγορές καθώς το μομέντουμ της περασμένης εβδομάδας δείχνει να συντηρείται επιφυλακτικά, ενώ οι επενδυτές αναμένουν νέες δηλώσεις αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,22% μετά το χθεσινό θετικό κλείσιμο και την άνοδο στη Wall Street, όπου ο S&P 500 συμπλήρωσε το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Νοέμβριο του 2021. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,11% και στη Γαλλία  ο CAC κερδίζει 0,4%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE κερδίζει μόλις 0,03%. 

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς και τις παρατηρήσεις από μια σειρά αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell. Μετά από ομιλία του σε σεμινάριο την Τετάρτη, όπου ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του ως προς το μέλλον της νομισματικής πολιτικής, ο Powell θα μιλήσει σε άλλο συνέδριο αργότερα την Πέμπτη. Επιπλέον, με  ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Huw Pill της Τράπεζας της Αγγλίας. Η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στην ελπίδα ότι η πρόσφατη παύση των κύκλων αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας υποδηλώνει ότι το επόμενο βήμα είναι πιθανότερο μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παρά μια σύσφιγξη.

Νωρίτερα, οι περισσότερες ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά με τα στοιχεία από την Κίνα να δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της AstraZeneca κέρδιζε νωρίτερα 2% αφού η φαρμακοβιομηχανία αναθεώρησε προς τα πάνω τις ετήσιες προβλέψεις της για τα κέρδη της, βοηθούμενη από την ισχυρή ζήτηση για τα φάρμακα κατά του καρκίνου, ενώ ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα τρίτου τριμήνου λίγο πάνω από τις προσδοκίες.

Η μετοχή της ArcelorMittal υποχώρησε κατά 1,7%, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο ανακοίνωσε πτώση των κερδών τρίτου τριμήνου, καθώς οι τιμές του χάλυβα μειώθηκαν σε βασικές αγορές, αλλά δήλωσε ότι παραμένει θετική για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ζήτησης χάλυβα.

Η μετοχή της Henkel σημείωσε άνοδο άνω του 3%, αφού η γερμανική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις της για το έτος, με την ισχυρή τιμολόγηση να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου.

Η μετοχή της Wizz Air υποχώρησε σχεδόν 8%, αφού ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους περιόρισε τις ετήσιες προβλέψεις για τα κέρδη του, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα και τις δύσκολες λειτουργικές συνθήκες.

Τέλος, η μετοχή της Flutter Entertainment σημείωσε πτώση άνω του 10%, αφού η μεγαλύτερη εταιρεία online στοιχημάτων στον κόσμο προέβλεψε ότι τα κέρδη για το σύνολο του έτους θα διαμορφωθούν στο κάτω μέρος του εύρους των προηγούμενων προβλέψεών της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Όγδοη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου για S&P 500 και Nasdaq

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με στήριγμα από τα εταιρικά κέρδη

S&P 500: Ενισχύεται 14% φέτος – Όμως μόνο 8 συνεδριάσεις εξηγούν τα κέρδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News