Business & Finance Τετάρτη 8/11/2023, 21:10
ΑΓΟΡΕΣ

S&P 500: Ενισχύεται 14% φέτος – Όμως μόνο 8 συνεδριάσεις εξηγούν τα κέρδη

S&P 500: Ενισχύεται 14% φέτος – Όμως μόνο 8 συνεδριάσεις εξηγούν τα κέρδη

O S&P 500 παρουσιάζει άνοδο 14% φέτος, όμως είναι μόλις οκτώ συνεδριάσεις που εξηγούν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών. 

Εάν κάποιος αναζητά μία απλή ένδειξη των λόγων για τους οποίους o συγχρονισμός της αγοράς δεν αποτελεί αποτελεσματική επενδυτική στρατηγική, καλό θα ήταν να ρίξει μία ματιά στα στοιχεία για τον S&P 500 από τις αρχές του έτους έως σήμερα. 

Ο Nicholas Colas της DataTrek επισημαίνει ότι υπάρχουν μόνο 11 περισσότερες ανοδικές συνεδριάσεις έναντι των καθοδικών φέτος (113 ανοδικές και 102 πτωτικές) και παρ΄όλα αυτά ο δείκτης είναι αυξημένος 14% φέτος. 

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ο S&P 500 είναι ενισχυμένος 14% αλλά ο αριθμός των συνεδριάσεων με άνοδο είναι σχεδόν οι ίδιες με αυτές που καταγράφουν πτώση; Απλά το να υποστηρίξει κάποιος ότι σημειώθηκε ράλι στις μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν δικαιολογεί όλα όσα έγιναν. 

Ο Colas αναφέρει ότι αυτές οι οκτώ συνεδριάσεις μπορούν να δικαιολογήσουν την πλειονότητα των κερδών, που σχετίζονται με τα μεγαλύτερα γεγονότα του έτους: τις μεγάλες τεχνολογικές, την τραπεζική κρίση, τα επιτόκια και την Φέντεραλ Ριζέρβ και την αποφυγή της ύφεσης. 

Οι συνεδριάσεις με τα μεγαλύτερα κέρδη του S&P 500 για φέτος

  • 6 Ιανουαρίου        2.3% (εξασθενημένα στοιχεία για την αγορά εργασίας)
  • 27 Απριλίου          2%  (Η μετοχή META/Facebook επιδίδεται σε ράλι στα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη)
  • 20 Ιανουαρίου      1.9% (Το Netflix ανακοινώνει καλύτερα του αναμενομένου κέρδη τέταρτου τριμήνου 2022)
  • 2 Νοεμβρίου        1.9%  (Υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς μετά τη συνεδρίαση της Fed)
  • 5 Mαίου                1.8%  (Ισχυρά κέρδη της Apple, σε ράλι οι τράπεζες μετά την αναβάθμιση από JP Morgan)
  • 16 Μαρτίου          1.8%  (μεγάλες τράπεζες τοποθετούν από κοινού καταθέσεις στην First Republic)
  • 14 Μαρτίου          1.6%  (ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές προσέφεραν εγγυήσεις καταθέσεων σε SVB and Signature Bank)
  • 3 Μαρτίου             1.6%  (η απόδοση του αμερικανικού10ετούς υποχώρησε κάτω από το 4%)

Source: DataTrek

Το θετικό νέο: τα μεγάλα γεγονότα (επιτόκια, βελτίωση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας και η υψηλή κεφαλαιοποίηση των μεγάλων τεχνολογικών) αποτελούν τους πιο βασικούς καταλύτες για περαιτέρω ράλι των αμερικανικών μετοχών, σύμφωνα με τον Colas. 

To αρνητικό νέο: εάν κάποιος απουσίαζε από την αγορά αυτές τις οκτώ συνεδριάσεις, οι αποδόσεις του θα ήταν πολύ χειρότερες. 

Γιατί ο συγχρονισμός της αγοράς δεν λειτουργεί

O Colas παρουσιάζει ένα πρόβλημα που είναι γνωστό στους ερευνητές μετοχών εδώ και δεκαετίες: ο συγχρονισμός της αγοράς – η ιδέα ότι μπορείτε να προβλέψετε τη μελλοντική κατεύθυνση των τιμών των μετοχών και να ενεργήσετε ανάλογα – δεν είναι μια επιτυχημένη επενδυτική στρατηγική.

Εδώ, ο Colas υπονοεί ότι αν ένας επενδυτής δεν ήταν στην αγορά αυτές τις οκτώ καλύτερες ημέρες, οι αποδόσεις θα ήταν πολύ διαφορετικές.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για το 2023: ισχύει για κάθε χρόνο.

Θεωρητικά, το να βάζεις χρήματα στην αγορά όταν οι τιμές είναι χαμηλές, μετά να πουλάς όταν είναι υψηλότερες, μετά να αγοράζεις όταν είναι ξανά χαμηλά, σε έναν άπειρο βρόχο, είναι ο τέλειος τρόπος για να αποκτήσεις μετοχές.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπόρεσε με συνέπεια να προσδιορίσει τις κορυφαίες και τις κατώτερες θέσεις της αγοράς και το κόστος του να μην είσαι στην αγορά τις πιο σημαντικές μέρες είναι καταστροφικό για ένα μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News