Business & Finance Τετάρτη 8/11/2023, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο 3,89% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Στο 3,89% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Πτωτικά έκλεισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να ισορροπήσουν τις ενδείξεις για αποδυνάμωση της οικονομίας με τη νέα έρευνα της ΕΚΤ που έδειξε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,63%, ελαφρώς υψηλότερα από το 2,62% που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ωστόσο, η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα 12μήνου αυξήθηκαν στο 4% το Σεπτέμβριο από το 3,5% του Αυγούστου. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, οι ομολογιακές αποδόσεις παρουσίασαν μία μικρή άνοδο που ήταν όμως προσωρινή. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 4,5%. Αντίστοιχα, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ακολούθησε την τάση των υπόλοιπων αγορών, διαμορφούμενη στο 3,38% με πτώση τριών μονάδων βάσης, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Αντόνιο Κόστα, παραιτήθηκε εν μέσω έρευνας για σκάνδαλο διαφθοράς. 

Αναλυτές της State Street ανέφερε πάντως ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά εάν οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ σηματοδοτήσουν ότι τα επιτόκια δεν υποχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως περιμένει η αγορά. 

Στην Ευρωζώνη πάντως, ο Χοακίμ Νάγκελ, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, δήλωσε ότι είναι υπερβολικά νωρίς να γίνεται λόγος για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός είναι ένα «λαίμαργο κτήνος» που είναι δύσκολο να ηττηθεί. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,89% με το spread στις 129 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 3,36%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 172 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News