Business & Finance Τετάρτη 8/11/2023, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεδρίαση πολύ χαμηλού τζίρου με πρωταγωνίστρια την Intralot

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεδρίαση πολύ χαμηλού τζίρου με πρωταγωνίστρια την Intralot

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αρχική προσπάθεια ανόδου να αποβαίνει εκ νέου άκαρπη, ενώ μετά από «σκαμπανεβάσματα» η αγορά έκλεισε τελικά με ήπια πτώση. Την ίδια ώρα, μάλιστα, οι ευρωαγορές κερδίζουν το χαμένο έδαφος και επεκτείνουν τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.227,27 μονάδες με οριακή πτώση 0,13% και με την αξία των συναλλαγών μόλις πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ, τον χαμηλότερο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με ήπια διόρθωση 0,22% στις 983,43 μονάδες κυρίως εξαιτίας της πτώσης κατά 2,46% της μετοχής της Πειραιώς, ενώ στο πράσινο έκλεισαν οι Eurobank (0.5%), Alpha (0,03%) και ΕΤΕ (0,07%). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.233,29 μονάδες (+0,36%) και κατώτερη τιμή στις 1.222,28 (-0,54%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intrakat πραγματοποίησε ράλι άνω του 3,96%, αφότου εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Άκτωρ. Επίσης, άλμα άνω του 10,4% σημειώνει και η Intralot με την επιστροφή της στην κύρια αγορά του ΧΑ μετά την την αύξηση κεφαλαίου, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Trade Estates μετατέθηκε για την Παρασκευή αντί για σήμερα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,17%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+2,71%), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,05%), της Μυτιληναίος (+1,49%) και του ΟΠΑΠ (+0,98%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-2,46%), της Jumbo (-2,21%), της Lamda (-2,00%) και της Motor Oil (-1,19%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών ΠροΪόντων (+1,35%) και των Χρηματοοικονομικών Προϊόντων (+0,93%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-2,08%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-1,60%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Ιντραλότ και η Eurobank διακινώντας 6.119.776 και 2.782.628 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 9,95 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 6,07 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 48 μετοχές, 50 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.

Εν τω μεταξύ, μια ακόμα θετική έκθεση για την ελληνική οικονομία ήρθε από τη UBS με τις προβλέψεις της να μιλούν για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το 2024 (έπειτα από 3% και το 2023), να κινούνται δηλαδή κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,5% το 2024. 

Στις ευρωαγορές, τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν ο βασικός μοχλός της ανοδικής κίνησης των μετοχών στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ο δείκτης σημειώνει άνοδο 0,6%, έχοντας ανακτήσει το χαμένο έδαφος και τις πρωινές απώλειες που έφτασαν περίπου στο 0,3%. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,78%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,21%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,8%.

Η μετοχή της Credit Agricole σημειώνει άνοδο άνω του 1%, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τριμήνου, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της επενδυτικής τράπεζας και των δραστηριοτήτων λιανικής.

Η μετοχή της Commerzbank ενισχύεται περίπου 0,7% μετά τον υπερτριπλασιασμό των καθαρών κερδών του γερμανικού πιστωτικού ιδρύματος το τρίτο τρίμηνο, υποβοηθούμενη από τα υψηλότερα επιτόκια. Αντιθέτως, η μετοχή της ABN Amro υποχωρεί άνω του 7%, αφού ο ολλανδικός δανειστής ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν 5% χαμηλότερα από το δεύτερο τρίμηνο και 6% χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ακόμη και όταν ανακοίνωσε καλύτερα από το αναμενόμενο καθαρά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο.

Στη Βρετανία, η μετοχή της Marks and Spencer εκτινάχθηκε πάνω από 9% αφού η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων και ρούχων επανέφερε το μέρισμα και ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη εξαμήνου. Τέλος, η μετοχή της Bayer σημειώνει ήπιες απώλειες, αφού ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσχίσει τους τομείς Consumer Health ή Crop Science.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τι θα φέρει το 2024 σε οικονομία και αγορές – Ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα

Intrakat: Έγκριση της εξαγοράς της Ακτωρ ΑΤΕ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ξεκινά άμεσα η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News