Business & Finance Τετάρτη 8/11/2023, 11:24
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα προσπάθεια για άνοδο με περιορισμένο τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα προσπάθεια για άνοδο με περιορισμένο τζίρο

Ασθενή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την ώρα που συνεχίζεται το αρνητικό μομέντουμ στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι επενδυτές διεθνώς αναμένουν νέες δηλώσεις των Jerome Powell και Christine Lagarde σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής, ενώ αξιολογούν μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.231,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,25% με την αξία των συναλλαγών στα 6,68 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,26% στις 988 μονάδες με την ΕΤΕ στο +1%, την Alpha στο +0,7%, τη Eurobank στο +0,6% και την Πειραιώς στο +0,27%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas και του ΟΤΕ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Viohalco και των ΕΛΠΕ. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών, της Τεχνολογίας και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intrakat πραγματοποιεί ράλι άνω του 4%, αφότου εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Άκτωρ. Επίσης, άλμα άνω του 7% σημειώνει και η Intralot με την επιστροφή της στην κύρια αγορά του ΧΑ μετά την την αύξηση κεφαλαίου, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Trade Estates μετατέθηκε για την Παρασκευή αντί για σήμερα.

Εν τ ω μεταξύ, την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα σηµατοδοτεί η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσµάτων του οµίλου, βάσει των οποίων τα κέρδη µετά από φόρους στο 9µηνο ανήλθαν σε 791 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 16% σε ετήσια βάση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η διαδικασία για τη διάθεση ποσοστού 20% (±5%) θα ανοίξει την επόµενη εβδοµάδα, µετά την ολοκλήρωση της ανταγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» ήδη για την Alpha Bank.

Την ίδια ώρα, οι παγκόσμιες αγορές προσπαθούν να καταλάβουν πόσο σκληρά θα αντιδράσουν οι κεντρικοί τραπεζίτεςστην πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η οποία δυνητικά δυσχεραίνει τις προσπάθειες να κρατήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Σήμερα θα μιλήσουν οι policymakers των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Powell και ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης , καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Intrakat: Έγκριση της εξαγοράς της Ακτωρ ΑΤΕ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ξεκινά άμεσα η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News