Business & Finance Τρίτη 7/11/2023, 17:03
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα στη Fed

Wall Street: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα στη Fed

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται σήμερα στη Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν δηλώσεις αξιωματούχων της Fed σχετικά με τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί οριακά κατά 0,05% στις 34.078 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται οριακά κατά 0,09% στις 4.369,5 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,5% στις 13.589,3 μονάδες.

Ο S&P 500 σημειώνει πτώση μετά από μια εξαήμερη άνοδο που τροφοδοτήθηκε κυρίως από την εικασία ότι η Fed έχει τελειώσει με τον κύκλο σύσφιγξης. Ωστόσο, το δολάριο επεκτείνει την ανάκαμψή του από το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, αφού ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Huw Pill άφησε να εννοηθεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων μέχρι τα μέσα του 2024.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο αυτόν τον μήνα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν λόγω των στοιχημάτων ότι τα επιτόκια κορυφώνονται. Ωστόσο, κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Morgan Stanley και της JPMorgan Chase & Co., δήλωσαν ότι δεν αναμένουν ότι το ράλι θα διαρκέσει εν μέσω αυξημένων επιτοκίων και επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Δύο αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επανέλαβαν την Τρίτη ότι η μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% αποτελεί τον κύριο στόχο. Ο πρόεδρος της Fed Bank of Minneapolis, Neel Kashkari, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού και ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μεγαλύτερης σύσφιγξης, αν χρειαστεί. Ο ομόλογός του από το Σικάγο Austan Goolsbee δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν θέλουν να προεξοφλήσουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Σεπτέμβριο, κατά 4,9% στα 61,5 δισ. δολάρια από 58,7 δισ. δολάρια τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος στα 59,9 δισ. δολάρια. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 2,2% στα 261,1 δισ. δολάρια ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν 2,7% στα 322,7 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News