Business & Finance Δευτέρα 6/11/2023, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε άνοδο – Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε άνοδο – Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Ανοδικά κινήθηκαν και πάλι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στην αρχή της νέας εβδομάδας, μετά το απότομο ράλι των τιμών κρατικών ομολόγων που οδήγησαν την απόδοση του γερμανικού 10ετούς σε χαμηλό επτά εβδομάδων. 
 
Αναλυτές περιμένουν τις τιμές των κρατικών ομολόγων να σταθεροποιηθούν και στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν αναμένονται πολλά στατιστικιά με τους επενδυτές να αναζητούν περαιτέρω ενδείξεις προτού αυξήσουν την έκθεσή τους στην αγορά σταθερού εισοδήματος. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε εννέα μονάδες βά<σης στο 2,72% αφού το προηγούμενο πενθήμερο κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια πέντε μηνών. Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης στο 4,56% με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών να διευρύνεται στις 183 μονάδες βάσης από 173 που είχε υποχωρήσει την Παρασκευή. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε οριακά πιο πάνω από το 4% με το spread στις 132 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,46%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 64 εκατ.ευρώ. 

Το spread μεταξύ των ομολόγων του «πυρήνα» και της περιφέρειας θα επικεντρωθεί αυτή την εβδομάδα στο επόμενο Ecofin στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθούν οι νέες δημοσιονομικοί κανόνες, συμπεριλαμβανομένων και νέων «μαξιλαριών» για την θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Επίσης, στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκονται και οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ιταλίας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή και τη Moody’s την επόμενη εβδομάδα. 

Σε άνοδο και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που κινήθηκαν στο 4,63% με άνοδο οκτώ μονάδων βάσης. 

   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News