Business & Finance Σάββατο 4/11/2023, 07:45
ΑΓΟΡΕΣ

Μην εμπιστεύεστε το ράλι των μετοχών, προειδοποιεί στρατηγικός αναλυτής

Μην εμπιστεύεστε το ράλι των μετοχών, προειδοποιεί στρατηγικός αναλυτής

Οι μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παρουσίασαν μία ιδιαίτερα θετική εβδομάδα, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί, προειδοποίησε στρατηγικός αναλυτής.

«Εν ολίγοις, δεν πιστεύουμε αυτό το ράλι», είπε ο Salman Ahmed, επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής διαφοροποίησης ενεργητικού στη Fidelity International.

«Είχαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, επικεντρωθήκαμε στη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και όλο αυτό προκλήθηκε από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες».

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει με θεμελιώδη τρόπο. Επομένως, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα δούμε περισσότερα προβλήματα στο μέλλον, καθώς το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων αρχίζει να προσκρούει στην πραγματική οικονομία», είπε ο Ahmed.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 βρίσκεται σε τροχιά για την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Αυτό έλαβε χώρες μετά από έναν ιδιαίτερα δύσκολο Οκτώβριο, που ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους, και τις απώλειες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Μαζί με τις μετοχές, ράλι αυτή την εβδομάδα σημείωσαν και οι τιμές των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν τη διατήρηση των επιτοκίων της Φέντεραλ Ριζέρβ και τα σχετικά σχόλια ως ένδειξη ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και οι περικοπές είναι προ των πυλών. Αυτό συνέβη παρά την επιμονή του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι περαιτέρω αυξήσεις δεν έχουν αποκλειστεί – κατι που επανέλαβαν και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν κοιτάξετε την ομιλία του προέδρου Πάουελ, είχε μια γερακίσια τοποθέτηση», είπε ο Ahmed. 

Οι αγορές επικεντρώνονται στην απότομη αύξηση των επιτοκίων, η οποία βοηθά τη Fed να καταστήσει πιο αυστηρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, αλλά και στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε μια ακόμη αύξηση, πρόσθεσε ο Ahmed.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: H καλύτερη εβδομάδα του έτους για τις μετοχές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 3,4% στην εβδομάδα – Άλμα για το real estate

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News