Business & Finance Παρασκευή 3/11/2023, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 3,4% στην εβδομάδα – Άλμα για το real estate

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 3,4% στην εβδομάδα – Άλμα για το real estate

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Μάρτιο παρουσίασε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, με στήριγμα από τον ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις κλάδο του real estate και τις ενδείξεις για τερματισμό της σημερινής πολιτικής σύσφιγξης, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα στην αγορά. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,2%, ο οποίος υποστηρίχθηκε και από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την πτώση των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ. Ο δείκτης ενισχύθηκε 3,4% στη διάρκεια της εβδομάδας. 

«Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έχουμε φθάσει στο τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων, όμως το αφήγημα αυτό είναι πρόωρο επειδή θα πρέπει πρώτα να δούμε πως εξελίσσονται τα μακροοικονομικά στοιχεία», ανέφερε ο Ζίλς Κόγκλαν, αναλυτής της GCFX. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού, είπε χαρακτηριστικά. 

Οι μετοχές του real estate γνώρισαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από το 2008, ενισχυόμενες κατά 12,2%, στον απόηχο του ράλι των τιμών των κρατικών ομολόγων. Άνοδο 1,7% σημείωσαν και οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου, ενώ στην εβδομάδα τα κέρδη έφθασαν το 6,2%. 

Η μετοχή της BMW ενισχύθηκε 2% με φόντο τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στον κλάδο αυτοκινήτου στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η μετοχή της Volvo σημείωσε άνοδο 3,7%. 

Την χειρότερη επίδοση γνώρισε ο ναυτιλιακός όμιλος A.P.Moller-Maersk, η μετοχή του οποίου βούλιαξε 16,9%, από τη στιγμή που σηματοδότησε ότι τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη του θα κυμανθούν στο κατώτατο σημείο των προβλέψεων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. 

Σε πτώση και οι μετοχές ενέργειας, 2,2%, ακολουθώντας την καθοδική τάση των τιμών πετρελαίου καθώς οι ανησυχίες για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή παραμένουν συγκρατημένες. 

Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,46% στις 15.212,87 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με οριακά κέρδη στις 7.062,70 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά  0,46% στις 7.411,92 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,8% στις 28.707,30 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 9.304,70 μονάδες. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News