Business & Finance Παρασκευή 3/11/2023, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση πέντε μηνών οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση πέντε μηνών οι αποδόσεις του ευρώ

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια πέντε μηνών παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, στον απόηχο των στοιχείων στις ΗΠΑ για την απασχόληση Οκτωβρίου, που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν λιγότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας, γεγονός που ενισχύει το σενάριο ότι οι κεντρικές τράπεζες, ειδικά η Fed, έχουν ολοκληρώσει το σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.  

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν στο τέλος μίας εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να υποχωρεί σε χαμηλό δύο ετών, κάνοντας τις αγορές να προεξοφλήσουν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ έως τον επόμενο Ιούλιο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 2,65%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε 18 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 2 Ιουνίου. 

Την πτώση στις αγορές κρατικών ομολόγων καθοδήγησαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει χαμηλό πέντε εβδομάδων στο 4,48%, με πτώση 11 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν στην αμερικανική αγορά εργασίας τον Οκτώβριο 150.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 180.000 που περίμεναν οι αναλυτές. 

Παρά το γεγονός ότι το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε ότι η ΕΚΤ διατηρεί ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, οι αγορές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο του 2024. 

Σημαντική αποκλιμάκωση γνώρισε και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, κατά εννέα μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 4,46%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση περιορίστηκε 35 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη πτώση από την τελευταία εβδομάδα του Μαίου. 

Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, στις 180 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία έκλεισε στο 3,95%, εμφανώς χαμηλότερα, με το spread στις 134 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού έκλεισε στο 3,4%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 34 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News