Business & Finance Παρασκευή 3/11/2023, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος με μοχλό τη ΔΕΗ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος με μοχλό τη ΔΕΗ

Νέα άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 1.225 μονάδων, εν μέσω συνέχισης της ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών που οδεύουν προς τον καλύτερο μήνα τους από τον περασμένο Μάρτιο.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.225,1 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,4% με την αξία των συναλλαγών στα 17 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται μόλις κατά 0,08% με τις ΕΤΕ, Eurobank και Πειραιώς να καταγράφουν ήπια άνοδο και την Alpha να διορθώνει κατά 0,2%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι ΔΕΗ (+1,7%), Jumbo, Elvalhalcor, ενώ πτώση περίπου 0,5% καταγράφει η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Ανοδικά κινούνται οι επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση τον δείκτη των Ταξιδιών, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και των Προσωπικών Προϊόντων.

Στα επιχειρηματικά νέα, το ενδιαφέρον μονοπωλεί η συμφωνία της ΔΕΗ με την Currys για την εξαγορά της Κωτσόβολος, έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Η καθαρή αξία, εάν εξαιρεθούν κόστος μεταβίβασης και διάφοροι άλλοι παράγοντες, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 179 εκατ. ευρώ.

Οπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης έσπασε τελικά χθες τις 1.200 μονάδες έπειτα από έναν ολόκληρο μήνα με κλεισίματα χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο, τη στιγμή που οδεύουμε προς την παραδοσιακά θετική χρηματιστηριακή περίοδο κλεισίματος του έτους.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μειώνει την ευαισθησία των ελληνικών assets στα αυξημένα επιτόκια και τη διεθνή αβεβαιότητα, ενώ στην «αίθουσα αναμονής» της Λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται ξένοι διαχειριστές που εκ του καταστατικού τους θα κληθούν –αργά ή γρήγορα– να εντάξουν ελληνικούς τίτλους στα χαρτοφυλάκιά τους, προσθέτει ο αναλυτής. Εν μέσω εταιρικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών, τα επιτόκια παραμένουν στο επίκεντρο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διατήρηση του μομέντουμ με το βλέμμα στις ΗΠΑ

ΔΕΗ: Εξαγοράζει την Κωτσόβολος αντί 200 εκατ. ευρώ – Τα σχέδιά της

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News