Business & Finance Παρασκευή 3/11/2023, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διατήρηση του μομέντουμ με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διατήρηση του μομέντουμ με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Νέα άνοδο καταγράφουν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδεύοντας προς το καλύτερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τον περασμένο Μάρτιο, εν μέσω αισιοδοξίας στις παγκόσμιες αγορές αν και το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα στοιχεία για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,48% στις 445,6 μονάδες μετά την άνοδο της Πέμπτης κατά 1,6%. Ο γερμανικός DAX κερδίζει επίσης 0,48% στις 15.215 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινείται με κέρδη 0,3% στις 7.084,6 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,43% στις 7.479,3 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,64%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,3%. 

Η μετοχή της Societe Generale ενισχύεται άνω του 1% αφού η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη, καθώς οι ανθεκτικές επιδόσεις της επενδυτικής της τράπεζας αντιστάθμισαν την απότομη πτώση που παρατηρήθηκε στο γαλλικό τμήμα λιανικής πώλησης.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διανύουν μια ισχυρή εβδομάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Wall Street, με φόντο την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τα απρόσμενα υγιή εταιρικά αποτελέσματα και -το σημαντικότερο- την αισιοδοξία ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τους.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη, ακολουθούμενη από την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, ενώ το ίδιο είχε πράξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτή η αισιοδοξία, ωστόσο, θα μπορούσε να ανατραπεί από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ αργότερα σήμερα, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα που εξετάζει η Fed για το επόμενο βήμα της.

Οι αναλυτές αναμένουν επιπλέον 188.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έναντι 336.000 τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει το ίδιο, στο 3,8%, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 0,3% τον Οκτώβριο, μετά από αύξηση 0,2% τον Σεπτέμβριο.

Πίσω στην Ευρώπη, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 2,4% σε σχέση με τον Αύγουστο, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση έπληξε τις εξαγωγές, ενώ η γαλλική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον μήνα Σεπτέμβριο, σε άλλη μια απεικόνιση της περιφερειακής οικονομικής αδυναμίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Άνοδος άνω των 550 μονάδων για τον Dow – Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι κεντρικές τράπεζες έφεραν σημαντικά κέρδη στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News