Business & Finance Πέμπτη 2/11/2023, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλά αρκετών εβδομάδων οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε χαμηλά αρκετών εβδομάδων οι αποδόσεις του ευρώ

Σε χαμηλό πολλών εβδομάδων υποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους, ενισχύοντας τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται κοντά στο τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Στήριγμα επίσης στα ομόλογα προσέφερε και η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να περιορίσει τις εκδόσεις των ομολογιακών εκδόσεων μακράς διάρκειας, καθησυχάζοντας ορισμένους επενδυτές που περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Σεπτεμβρίου, στο 2,70%, ενώ στο διετές περιορίστηκε στο 3,05%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Σεπτεμβρίου. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του διετούς διαμορφώθηκε στο 3,78%, αφού προς στιγμή άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου δύο μηνών. Στη 10ετία, η απόδοση άγγιξε επίσης χαμηλό δύο μηνών, με πτώση οκτώ μονάδων βάσης στο 4,57%. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκιά της σε υψηλό 15ετίας, συνεχίζοντας τη μάχη κατά του πληθωρισμού, διαμηνύοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Την Τετάρτη, η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και παραδέχθηκε ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων έχει καταστήσει πιο αυστηρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες. 

Σε μία ακόμη ένδειξη μεγαλύτερης αισιοδοξίας, το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε προς στιγμή στις 181 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Σεπτεμβρίου. Η απόδοση διευρύνθηκε στις 209 μονάδες βάσης στις αρχές Οκτωβρίου εν μέσω ανησυχιών για το αυξημένο έλλειμμα προϋπολογισμού. 

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο σημερινό επίπεδο και τους επόμενους μήνες περιμένοντας περισσότερα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 4,06%, αφού ενδοσυνεδριακά περιορίστηκε και κάτω από το φράγμα του 4%, με το spread στις 141 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 97 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News