Business & Finance Πέμπτη 2/11/2023, 11:25
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πάνω από τις 1.200 μονάδες με διεθνή ώθηση

ΧΑ: Πάνω από τις 1.200 μονάδες με διεθνή ώθηση

Ώθηση από την ευφορία που επικρατεί στις διεθνείς αγορές παίρνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 1.200 μονάδων και τον τζίρο να είναι πιο ενισχυμένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Την ίδια ώρα, ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της χθεσινής ανόδου της Wall Street μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Η Fed διατήρησε χθες τα επιτόκια αμετάβλητα στο σημερινό εύρος διακύμανσης μεταξύ 5,25% και 5,5%, όπως ακριβώς αναμενόταν. «Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, η Fed είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο, αφήνοντας ανοικτό ωστόσο το ενδεχόμενο να τα αυξήσει αργότερα προκειμένου να συνεχίσει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες από το Σεπτέμβριο έχουν εν μέρει υλοποιήσει τους στόχους της Fed», ανέφερε ο Νταμάνικ Ντάντες, στρατηγικός αναλυτής της Global X. 

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.206,25 μονάδες με άνοδο 0,82% και με την αξία των συναλλαγών στα 13,90 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,43% στις 967,85 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν Πειραιώς (+2,7%) και  Alpha Bank (+2,3%), ενώ η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 1,6% και η Eurobank μόλις 0,10%. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ και της Aegean, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-4,9%) και της ΕΥΔΑΠ. Σημειωτέον ότι ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα το οποίο ανέρχεται στα 0,9517 ευρώ ανά μετοχή.

Από τους επιμέρους δείκτες, πτώση σημειώνει μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών (-4,2%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν ο δείκτης του Εμπορίου (+2,25%). Ανοδικά κινούνται 53 μετοχές, 12 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρή άνοδος με ώθηση από τη Fed

Fed: Αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια και ανοικτή την πόρτα για νέα αύξηση

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News