Business & Finance Τετάρτη 1/11/2023, 19:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλό εβδομάδων οι αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Ομόλογα: Σε χαμηλό εβδομάδων οι αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Σε χαμηλά αρκετών εβδομάδων υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των αμερικανικών, στον απόηχο των νέων οικονομικών στις ΗΠΑ εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια. 

Οι αποδόσεις περιορίστηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αφότου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά το μέγεθος των ομολογιακών εκδόσεων για να επιτύχει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, ενώ η μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έδειξε ότι η αγορά απασχόλησης αρχίζει να χάνει ταχύτητα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στο 2,75%, αγγίζοντας χαμηλό δύο εβδομάδων. Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε επίσης χαμηλό 15ημέρου, διολισθαίνοντας στο 4,8% με πτώση περίπου οκτώ μονάδων βάσης. 

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η αναχρηματοδότηση του αμερικανικού χρέους θα ασκήσει πιέσεις στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις της καμπύλης περισσότερο απ΄ό,τι αναμένεται αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με τον Στηβ Σόσνικ, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από έξι μονάδες βάσης, στο 4,66%, αφού αρχικά άγγιξε χαμηλό τριών εβδομάδων. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών – βασικός δείκτης του premium κινδύνου που παρακολουθούν οι επενδυτές για να τοποθετήσουν στο ιταλικό χρέος – παραμένει στις 190 μονάδες βάσης. 

Την Παρασκευή, ο οίκος DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒΒ της Ιταλίας με σταθερή προοπτική, απομακρύνοντας τις ανησυχίες για υποβάθμιση που θα μπορούσε να πλήξει τις τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 4,14% με το spread στις 143 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,59%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 176 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News