Business & Finance Τετάρτη 1/11/2023, 17:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτη ανοδική συνεδρίαση – Προβληματίζει ο τζίρος

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτη ανοδική συνεδρίαση – Προβληματίζει ο τζίρος

Βήμα-βήμα δείχνει να οδεύει προς τις 1.200 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο κινήθηκε σήμερα με επιλεκτικές τοποθετήσεις και πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, αλλά παρά τη μεταβλητότητα της συνεδρίασης κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο με την απουσία τζίρου πάντως να παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Εν μέσω διεθνούς ανόδου, η αγορά συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 1,62%. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.196,48 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,28%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.199,64 μονάδες (+0,55%) και κατώτερη τιμή στις 1.188,10 μονάδες (-0,42%) Η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 58,09 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 13.333.124 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε χωρείς μεταβολή, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,23%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,91%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+5,34%), της Μυτιληναίος (+1,49%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,27%), της Τιτάν (-1,24%) και της Viohalco (+1,01%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-1,75%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,76%), της Alpha Bank (-0,71%) και της Εθνικής (-0,67%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+1,55%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (+1,40%) και του Εμπορίου (+1,39%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank, διακινώντας 3.397.148 και 2.667.078 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 9,39 εκατ. ευρώ και Jumbo με 6,87 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 64 μετοχές, 41 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές.

Εξάλλου, μια ακόμα θετική έκθεση ήρθε από την Deutsche Bank η οποία συγκαταλέγει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις αγορές που προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις σε όλο τον κόσμο φέτος. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της , το ΧΑ σημειώνει άνοδο 31,1% από τις αρχές του έτους, κάτι που σημαίνει ότι είναι δεύτερο ανάμεσα σε 38 αγορές τις οποίες παρακολουθεί ο γερμανικός επενδυτικός οίκος (και πρώτο σε δολαριακή βάση).

Για τον Οκτώβριο, το ΧΑ σημείωσε απώλειες 1,3%, σε έναν μήνα που έτσι και αλλιώς ήταν αδύναμος για τις αγορές. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, υπήρχαν αρκετοί παράγοντες πίσω από την πτώση των αγορών, με κυριότερη την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που οδήγησε σε σημαντικές ανησυχίες για το γεωπολιτικό ρίσκο, με τους επενδυτές να φοβούνται ευρύτερη κλιμάκωση.

Οπως πάντως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, για να «σπάσει» το Χ.Α. τις αμέσως επόμενες τεχνικές στηρίξεις αλλά και να μπορέσει στη συνέχεια να επιστρέψει στα πρόσφατα υψηλά, είναι απαραίτητο να υπάρξει αύξηση των συναλλαγών. Σύμφωνα με την Depolas Investment Services, ο σχετικά χαμηλός όγκος συναλλαγών συνεχίζει να υποδηλώνει χαμηλό ενδιαφέρον από την πλευρά των αγοραστών. Φυσικά, η άλλη ανάγνωση είναι ότι υπάρχει εξίσου και ανυπαρξία πωλητών στην παρούσα φάση και στα τρέχοντα επίπεδα, όπως προσθέτει η χρηματιστηριακή.

Την ίδια ώρα, διατηρείται το μομέντουμ της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το οποίο ενισχύθηκε χθες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν αποκλιμάκωση στη Ευρωζώνη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,6%, όσο και ο γερμανικός DAX, αλλά και ο γαλλικός CAC 40, ενώ ηπιότερη στο +0,26% είναι η άνοδος του βρετανικού FTSE 100.

To ενδιαφέρον σήμερα είναι στραμμένο στη Fed με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής με την αγορά να αναμένει διατήρηση των επιτοκίων, ενώ τα σχόλια του προέδρου Jerome Powell θα αναλυθούν εκτενώς προκειμένου να εκτιμηθεί η κατεύθυνση των επιτοκίων.

Τα στοιχεία που δείχνουν μια ανθεκτική οικονομία στις ΗΠΑ έχουν κάνει τις αγορές να εξετάζουν την πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και οι traders προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν μια ακόμη επιτοκιακή αύξηση βρίσκεται όντως στην ατζέντα Powell.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Κέρδη με το βλέμμα σε Fed και Powell

Deutsche Bank: Στην κορυφή των αποδόσεων το ΧΑ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News