Business & Finance Τετάρτη 1/11/2023, 17:01
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη με το βλέμμα σε Fed και Powell

Wall Street: Κέρδη με το βλέμμα σε Fed και Powell

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, παίρνοντας σκυτάλη από τις ευρωπαϊκές αγορές και τη χθεσινή άνοδο στο φινάλε ενός «κόκκινου» Οκτώβρη, την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,62% στις 33.256,5 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 κερδίζει 0,77% στις 4.226 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που σημειώνει άνοδο 0,93% στις 12.966 μονάδες.

Ο Dow Jones έκλεισε τον Οκτώβριο με πτώση 1,4% και ο S&P με 2,2%, καταγράφοντας αμφότεροι το πρώτο τους τρίμηνο απωλειών από τον Μάρτιο του 2020. Ο τεχνολογικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,8%, στον χειρότερο Οκτώβριο από το 2018.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, ή ακόμη και υψηλότερα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ιδίως μετά τις ισχυρές εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου της περασμένης εβδομάδας.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνει αργότερα σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά. Παράλληλα, αναμένουν τα σχόλια του προέδρου της Jerome Powell προκειμένου να διαπιστώσουν τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής και εάν υπάρχει στην ατζέντα του το ενδεχόμενο μιας νέας επιτοκιακής αύξησης.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρα, οι μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 113.000 τον περασμένο μήνα, αφού σημείωσαν τον Σεπτέμβριο την ασθενέστερη πρόοδο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη το ινστιτούτο ADP σε συνεργασία με το Stanford Digital Economy Lab. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 150.000 νέες μισθοδοσίες. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση εδώ και δύο χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News