Business & Finance Τετάρτη 1/11/2023, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ηπια άνοδος περιμένοντας τη Fed

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ηπια άνοδος περιμένοντας τη Fed

Ανοδικά κινούνται και σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνεχίζοντας το μομέντουμ της εβδομάδας, στον απόηχο των χειρότερων μηνιαίων αποδόσεων από τον Σεπτέμβριο του 2022, εν αναμονή της σημερινής απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600  κερδίζει 0,3% στις 435 μονάδες με τις μετοχές του λιανεμπορίου να ηγούνται των κερδών, καθώς η βρετανική εταιρεία Next αναθεώρησε προς τα πάνω το outlook για τέταρτη φορά φέτος.

O γερμανικός DAX κερδίζει 0,25% στις 14.845 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,28% στις 6.904 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,14% στις 7.331 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,14% και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,3%.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε στην Ευρώπη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών τον Οκτώβριο. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2021, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.

Τα στοιχεία είναι πιθανό να εδραιώσουν την άποψη της αγοράς ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων στο πλαίσιο της καταπολέμησης του υψηλού πληθωρισμού. Εξάλλου, είχε προηγηθεί η απόφαση της περασμένης εβδομάδας να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από ένα πρωτοφανές σερί αυξήσεων των επιτοκίων που έφεραν το βασικό επιτόκιο στο 4%.

To ενδιαφέρον σήμερα είναι στραμμένο στη Fed με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής με την αγορά να αναμένει διατήρηση των επιτοκίων, ενώ τα σχόλια του προέδρου Jerome Powell θα αναλυθούν εκτενώς προκειμένου να εκτιμηθεί η κατεύθυνση των επιτοκίων.

Τα στοιχεία που δείχνουν μια ανθεκτική οικονομία έχουν κάνει τις αγορές να εξετάζουν την πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και οι traders προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν μια ακόμη επιτοκιακή αύξηση βρίσκεται όντως στην ατζέντα Powell.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News