Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο χειρότερος Οκτώβριος σε διάρκεια έτους

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο χειρότερος Οκτώβριος σε διάρκεια έτους

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές με τους επενδυτές να παίρνουν μία ανάσα από τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία ήταν καλύτερα των προβλέψεων. Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τον Οκτώβριο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και για υψηλά επιτόκια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. 

Ο STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,6%, όμως τον Οκτώβριο γνώρισε την χειρότερη μηνιαία επίδοση από το Σεπτέμβριο του 2022. Σημείωσε πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα, της τάξης του 3,7%. 

«Δεν στέκομαι και πολύ στα σημερινά κέρδη, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι μία διόρθωση στο χαμένο έδαφος της αγοράς. Έχουμε επιστρέψει σε μία περιοχή που οι μετοχές δεν είναι ακριβές, αλλά ούτε και φθηνές. Και το χειρότερο, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις μετοχές έως τα τέλη του έτους, εκτός και εάν η οικονομική εικόνα της Ευρώπης αλλάξει προς το θετικό», αναφέρει ο Μάικλ Φιλντ, στρατηγικός αναλυτής της Morningstar. 

H προσοχή των επενδυτών τώρα είναι στραμμένη στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Αγγλίας. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο κλάδος ακινήτων γνώρισε την καλύτερη επίδοση με κέρδη 2,7%, ενώ ακολουθεί ο κλάδος χημικών με άνοδο 1,7% καθώς η γερμανική BASF ενισχύθηκε 4,5% παρά το γεγονός ότι τα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητές της σημείωσαν πτώση στο τρίτο τρίμηνο. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος ενέργειας γνώρισε το μεγαλύτερο πλήγμα κυρίως εξαιτίας της πτώσης 4,6% της ΒΡ, αφότου τα κέρδη τρίτου τριμήνου ήταν κατώτερα των προβλέψεων. 

Από τις 158 εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει έως τώρα αποτελέσματα, το 57,6% έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6% στις 14.810,34 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 6.885,65 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 7.321,72 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 1,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,04%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News