Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συγκρατημένη αντίδραση στα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Συγκρατημένη αντίδραση στα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών. 

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 2,9%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από τον Ιούλιο του 2021, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε 0,1% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. 

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, όμως ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων, ενέργειας, αλκοόλ και προϊόντων καπνού, εξακολουθεί να βρίσκεται στο 4,2%, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Αυτό το υπόβαθρο εξηγεί αυτή τη συγκρατημένη αντίδραση της αγοράς κρατικών ομολόγων στα στοιχεία για τη σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο 2,77%. 

Ο Ιγνάσιο Βίσκο, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και από τα γνωστά «περιστέρια» της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η κατεύθυνση να διατηρηθούν τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα για επαρκώς μακρά περίοδο είναι “σοφή απόφαση”.

Η Nomura αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο του 2024 και πιθανόν η κεντρική τράπεζα να συνεχίζει να συγκρατεί τις προσδοκίες των αγορών για επιτοκιακή μείωση όσο ο πληθωρισμός του κλάδου παροχής υπηρεσιών παραμένει υψηλός. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι θα σκεφτόταν μία μείωση των επιτοκίων, εάν ο πληθωρισμός υποχωρούσε και παρέμενε σταθερά κάτω από το όριο του 3% στα μέσα του 2024. 

Ωστόσο, οι αγορές χρήματος έχουν διαφορετική εικόνα και προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων περίπου κατά 50 μονάδες βάσης στα μέσα του 2024.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε επίσης 2,5 μονάδες βάσης στο 4,71%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να παραμένει στις 190 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου. 

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι ανέφερε σήμερα ότι η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει να τοποθετήσει μία αυξανόμενη αναλογία του δημοσίου χρέους σε ιταλικά χέρια. Η ισχυρή ζήτηση από Ιταλούς μικροεπενδυτές υποδηλώνει το μεγάλο ενδιαφέρον για ιταλικό χρέος. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν σταθερή στο 4,13%, με το spread στις 140 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,59%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ έκλεισε το μήνα στα 128 εκατ.ευρώ. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ned Davis Research προειδοποίησε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία αύξηση της απόδοσης των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων ακόμη και στο 7%, εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει με τον ίδιο δυναμικό ρυθμό.   

 

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News