Business & Finance Δευτέρα 30/10/2023, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικό ξεκίνημα εβδομάδας – Κέρδη 0,4% για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικό ξεκίνημα εβδομάδας – Κέρδη 0,4% για τον STOXX 600

Δυναμική εκκίνηση είχαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην εβδομάδα, με ώθηση από την αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων και με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αντίστοιχα, οι μετοχές της Siemens Energy συνέχισαν να ανακάμπτουν εν μέσω συζητήσεις ως προς την αναγκαιότητα κρατικών εγγυήσεων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4% αφού απώλεσε περισσότερο από 4% της αξίας του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σημαντικό στήριγμα βρήκαν οι μετοχές στην αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων στον απόηχο των στοιχείων στη Γερμανία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 3%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, ενώ και στην Ισπανία ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,5%. 

Νέα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,1% υπό το βάρος της εξασθενημένης αγοραστικής δύναμης και των υψηλότερων επιτοκίων. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,2%, όμως η Infineon Technologies υποχώρησε 6,4% μετά την υποβάθμιση του στόχου για την τιμή μετοχής του από τη Stifel. 

Oι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αγγλία εντός της εβδομάδας, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο κλάδος υγείας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο 1,1%, χάρη στα κέρδη άνω του 2% των μετοχών της Novo Nordisk και της Sanofi. H Sanofi ανέκαμψε από την πτώση της Παρασκευής όταν ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε το στόχο για την κερδοφορία του 2025.

Επίσης, η Siemens Energy ενισχύθηκε 13% αφότου ο πρόεδρος της εταιρείας ανέφερε ότι δεν χρειάζονται κρατικά χρήματα, παρότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο για την εξασφάλιση κρατικών εγγυήσεων. 

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,4% στις 6.825,07 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,5% στις 7.327,39 μονάδες. 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,1%.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News