Business & Finance Δευτέρα 30/10/2023, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η αποθέρμανση του πληθωρισμού έριξε τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Η αποθέρμανση του πληθωρισμού έριξε τις αποδόσεις του ευρώ

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία αποκλιμακώθηκε τον Οκτώβριο και η οικονομία διολίσθησε σε συρρίκνωση στο τρίτο τρίμηνο. 

Σύμφωνα με τις αγορές παραγώγων, οι traders έχουν προεξοφλήσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, νωρίτερα από τον Ιούλιο, που ανέμεναν αρχικά. Έχουν επίσης προεξοφλήσει τώρα τρεις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης το 2024. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,82% με πτώση μίας μονάδας βάσης. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, πολύ χαμηλότερα από το 4,3% του Σεπτεμβρίου και το 3,3% που είχαν προβλέψει αναλυτές. 

Ξεχωριστά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε 0,1% στο τρίτο τρίμηνο συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, απόδοση ελαφρώς καλύτερη απ΄ό,τι είχαν προβλέψει αναλυτές. 

Στην περιφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 4,73%, ενώ του αντίστοιχου ισπανικού διαμορφώθηκε στο 3,89% με πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης. Ο πληθωρισμός στην Ισπανία παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 3,5%. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 190 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε στο 4,12% με το spread στις 134 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,57%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 163 εκατ.ευρώ. 

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώνονται στην αρχή μίας ιδιαίτερα δραστήριας εβδομάδας για τις χρηματοοικονομικές αγορές, στη διάρκεια των οποίων συνεδριάζουν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Αγγλίας. Επίσης, αύριο Τρίτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου, καθώς και τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στην Ευρωζώνη και την Παρασκευή τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. «Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μεμονωμένα σήμερα υποδηλώνουν σημαντική κάμψη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη», αναφέρουν αναλυτές. 

 

 

moneyreview.gr

 
 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News