Business & Finance Δευτέρα 30/10/2023, 17:52
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διστακτική άνοδος με ισχνό τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διστακτική άνοδος με ισχνό τζίρο

Επιφυλακτικά ανοδικά κινήθηκε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον τζίρο σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μόλις στα 58 εκατ. ευρώ, εν μέσω ανόδου στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.186,38 μονάδες με άνοδο 0,64%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.186,79 μονάδες (+0,68%). Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,90% και διαμορφώνεται στις 968,55 μονάδες με τη Eurobank να κλείνει στο +1,7%, την Πειραιώς στο +1,3%, την Alpha Bank στο +1%, ενώ με πτώση 0,48% έκλεισε μόνο η ΕΤΕ. Η μετοχή της Alpha Bank αρχικά υποχωρούσε έως και 2,18%. Το ΤΧΣ άνοιξε την διαγνωστική διαδικασίας για το 9% των μετοχών της τράπεζας, με την τιμή προσφοράς της Unicredit στα 1,33 ευρώ.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι Aegean και Cenergy με άλμα 3,25% και 3,20% αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν οι Βιοχάλκο (+2,66%) και Σαράντης (+2,45%). Άνω του 1% ήταν η άνοδος για ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Coca Cola και Alpha Bank. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-1,65%), της Motor Oil (-1,23%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-0,85%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (+3,06%) και του Πετρελαίου (-0,92%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,28%) και του Πετρελαίου (-0,92%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 6.389.536 και 2.766.083 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 8,98 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 8,11 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 59 μετοχές, 44 πτωτικά και 57 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, με σημαντική κέρδη κινούνται σήμερα οι ευρωαγορές και η Wall Street, παρά τη συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση.

Οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά την απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, να βάλει «προσωρινό φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται ορατή στον ορίζοντα η αποκλιμάκωση τους.

Εξάλλου, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Peter Kazimir και ο Λιθουανός ομόλογος του Gediminas Simkus -δύο από τα αποκαλούμενα « γεράκια της ΕΚΤ» δηλαδή τα μέλη του Δ.Σ που υποστηρίζουν αυστηρότερη πολιτική- κινήθηκαν σε αυτό το μήκος κύματος. «Θα εκπλαγώ αν χρειαζόμασταν να μειώσουμε τα επιτόκια κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», είπε ο Simkus σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

Ο Kazimir από την πλευρά του ανέφερε ότι τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τους πρώτους έξι μήνες του έτους ήταν «εντελώς άστοχα» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δουν τις επόμενες μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ανάκαμψη ενόψει πλούσιας εβδομάδας

ΤΧΣ: Ξεκινά η ανταγωνιστική διαδικασία για την διάθεση του 9% της Alpha Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News