Business & Finance Δευτέρα 30/10/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική κίνηση με διεθνή ώθηση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική κίνηση με διεθνή ώθηση

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.181,52 μονάδες με άνοδο 0,23% και με την αξία των συναλλαγών στα 3,47 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,6% με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,75% (στον απόηχο της ανακοίνωσης της τιμής προσφοράς της Unicredit για το 9% των μετοχών της στα 1,33 ευρώ), ενώ οι τρεις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες κινούνται με θετικό πρόσημο.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean (+0,91%), της Πειραιώς (+0,87%) και της Τιτάν (+0,71%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της  της Μυτιληναίος (-1,20%) της ΓΕ ΤΕΡΝΑ (-0,77%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,72%).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν υψηλότερα τη Δευτέρα παρά τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στη Μέση Ανατολή, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη από την Ισπανία και τη Γερμανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,6% με όλους τους τομείς στο πράσινο. Οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης και των ταξιδιών ηγούνται των κερδών, και οι δύο με άνοδο περίπου 1%.

O DAX στην Γερμανία ενισχύεται κατά 0,75%, ο CAC 40 στην Γαλλία κατά 0,6% και ο FTSE 100 στην Βρετανία σημειώνει άνοδο 0,85%.

Αντί για μια μαζική χερσαία εισβολή, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αργά, ακολουθώντας μια προσέγγιση μέρα με τη μέρα. Πέρα από τις εξελίξεις στον πόλεμο, η εβδομάδα περιλαμβάνει μια σειρά από γεγονότα που ενδέχεται να επηρεάσουν την αγορά για να παρακολουθήσουν οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοινώνει το τριμηνιαίο σχέδιο πωλήσεων ομολόγων.

«Οι χειρότεροι φόβοι της αγοράς γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν γίνονται πράξη μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ ενίσχυσε τις επιχειρήσεις του το σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Eddie Cheung, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole. «Η συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα μπορεί να μην αποτελέσει μεγάλη έκπληξη, αλλά υπάρχει πιθανότητα για μεγαλύτερη μεταβλητότητα των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα ενόψει των ανακοινώσεων για την επιστροφή κεφαλαίων του αμερικανικού Δημοσίου», πρόσθεσε.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News