Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Διαχειριστής hedge fund: Η άνοδος των αποδόσεων εξαιρετικά επικίνδυνη για τις μετοχές

Διαχειριστής hedge fund: Η άνοδος των αποδόσεων εξαιρετικά επικίνδυνη για τις μετοχές

Η κλιμακούμενη αναταραχή στην αγορά ομολόγων συσσωρεύει πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία και δημιουργεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» προοπτική για τις μετοχές, δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων του αντισταθμιστικού ταμείου της Livermore Partners.

Η νέα εποχή των υψηλότερων επιτοκίων έχει ωθήσει σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων, πλήττοντας τις αποδόσεις για τους επενδυτές και ανατρέποντας το status quo της τελευταίας ενάμισης δεκαετίας, δήλωσε ο David Neuhauser. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές.

Ερωτηθείς πόσο ανησυχητικό είναι αυτό το τοπίο για τις μετοχές, είπε: «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε αυτό το σημείο».

«Βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο του κινδύνου όπου, για σχεδόν 15 χρόνια, είχατε μια αγορά ομολόγων που ήταν σε ανοδική  μαζί με αρνητικά επιτόκια για αρκετά χρόνια», είπε ο Neuhauser.

«Αυτή η δυναμική τροφοδοτήθηκε σε όλη την παγκόσμια οικονομία, όπου οι τιμές των κατοικιών ήταν προσιτές, τα αυτοκίνητα ήταν προσιτά και οι άνθρωποι υπόκεινταν σε ένα περιβάλλον και έναν τρόπο ζωής που είχε πολύ χαμηλότερα επιτόκια».

Αυτό το περιβάλλον έχει αλλάξει καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του υψηλότερου πληθωρισμού. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα και έχει αφαιρέσει χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.

Στην αγορά των αμερικανικών κρατικών 10ετών ομολόγων – ένα ιδιαίτερα κρίσιμο κομμάτι του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος – οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά που είχαν να επαναληφθούν από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι αποδόσεις έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011. Και στην Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι κάτω από το 0%, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο του 2013.

«Πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει πολύ πόνο στην πορεία προς τα εμπρός όσον αφορά την οικονομία», είπε ο Neuhauser.

Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες δίνουν «πολλά πυρομαχικά στις αρκούδες των ομολόγων», προσθέτει ο διαχειριστής του αντισταθμιστικού ταμείου, με τα επιτόκια πιθανότατα να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η δήλωση του Neuhauser απηχεί παρόμοια σχόλια που έγιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον επικεφαλής της UBS Asset Management, Kevin Zhao, ο οποίος είπε ότι «οι εκδικητές των ομολόγων λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων επιστρέφουν».

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη σηματοδοτήσει ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να αρχίσουν να μειώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ΕΚΤ το επανέλαβε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά στο ρεκόρ του 4%, ενώ η Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιό της στο σημερινό επίπεδο του 5,25%-5,50% την επόμενη εβδομάδα.

Ο Neuhauser είπε ότι αυτά τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν πολύ τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

«Πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στις πιστωτικές αγορές, θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στον καταναλωτή στο μέλλον», είπε.

Οι εταιρείες, επίσης, πρόκειται να δεχθούν πιέσεις από το υψηλό χρέος και το κόστος αναχρηματοδότησης, είπε ο Neuhauser.

«Τελικά αυτό θα οδηγήσει σε πτωτική τάση την οικονομία και επίσης θα πλήξει το χρηματιστήριο και αυτό αρχίζετε να το βλέπετε σήμερα», πρόσθεσε.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Ευχή και κατάρα τα υψηλά επιτόκια – Τι φέρνουν για τον χρηματοοικονομικό τομέα

Capital Economics: Όχι πια PIGS – Πώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την Ιταλία

«Ανάσα» στις αγορές κρατικών ομολόγων έδωσε η απόφαση της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News