Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις του ευρώ μετά την παύση των επιτοκιακών αυξήσεων

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις του ευρώ μετά την παύση των επιτοκιακών αυξήσεων

Σε αποκλιμάκωση κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα αλλά και των στοιχείων στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, που ήταν όπως αναμενόταν. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 2,82%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση αποκλιμακώθηκε έξι μονάδες βάσης. 

Η απόδοση άγγιξε υψηλό 12ετίας στο 3,02% στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ξαναδοκίμασε τα επίπεδα αυτά στην αρχή της εβδομάδας, καθώς τα ισχυρά μακροοικονομικά στις ΗΠΑ ώθησαν ξανά την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς πάνω απο το φράγμα του 5%, για να επιστρέψουν και πάλι σε πτώση. 

Στη σημερινή πτώση των αποδόσεων συνέβαλαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που παρακολουθεί στενά η Fed, ενισχύθηκε 3,4% στη διάρκεια του έτους έως το Σεπτέμβριο, ακριβώς το ίδιο όπως και τον Αύγουστο. 

Ο Φλόριαν Ιέλπο, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της Lombard Odier Asset Management, εκτιμά ότι τα κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να κινούνται στο σημερινό πλαίσιο διακύμανσης. «Η αγορά παραμένει διηρημένη μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα ξεπεράσει το 5% και αυτών που θεωρούν ότι το 5% είναι το ανώτατο σημείο». 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης στο 4,792%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση αποκλιμακώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης. Το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στις 196 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,11%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News