Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 11:18
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Τάση ανάκαμψης με περιορισμένο τζίρο

ΧΑ: Τάση ανάκαμψης με περιορισμένο τζίρο

Τάση ανάκαμψης καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με την αγορά να υπερβαίνει τις 1.180 μονάδες, μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις που ακολούθησαν το ισχυρό ράλι της Τρίτης.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 11:15 στις 1.182,8 μονάδες με άνοδο 0,46% και με την αξία των συναλλαγών στα 4,8 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά μόλις 0,18% με τις Alpha, ETE, Πειραιώς να καταγράφουν μικρά κέρδη και τη Eurobank να σημειώνει μικρή πτώση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean, των ΕΛΠΕ, του ΟΤΕ και της Τέρνα Ενεργειακή. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Lamda, της Σαράντης και της Coca Cola HBC.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων και των Τροφίμων.

Την ίδια ώρα, στις ευρωαγορές καταγράφονται μικρέ μεταβολές και μεικτά πρόσημα με με το ενδιαφέρον να συνεχίζει να είναι στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πάντως, η γενικότερη εικόνα στο ΧΑ σε σύγκριση με τις ξένες αγορές εξακολουθεί να δείχνει ανθεκτικότητα και σημάδια αυτονόμησης. Σε αυτό παίζουν ρόλο οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την S&P, αλλά και τα άκρως θετικά σχόλια των οίκων για το deal της Alpha με τη UniCredit.

Η Capital Economics εκτιμά σε σημερινή της έκθεση ότι το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα μειωθεί και η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία, καθώς η ασυνήθιστη απόκλιση στα spreads της περιφέρειας δεν πρόκειται να αντιστραφεί σύντομα, έπειτα και τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Παράλληλα, οι επενδυτές αξιολογούν το σήμα που έδωσε χθες η Christine Lagarde για «υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα», αλλά και τα νεότερα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠA που έδειξαν ανάπτυξη 4,9% το γ’ τρίμηνο, ανώτερη των προβλέψεων, προβληματίζοντας την αγορά για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ κράτησε σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη μετά την άνευ προηγουμένου νομισματική σύσφιγξη με 10 συνεχείς επιτοκιακές αυξήσεις, ενώ επανέλαβε το σήμα για επιτόκια αρκούντως περιοριστικά για αρκετά μεγάλο διάστημα, ώστε να φέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Εξάλλου, η Lagarde ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ακόμα συζητηθεί το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων, ενώ χαρακτήρισε την όλη συζήτηση «εντελώς πρόωρη».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Όχι πια PIGS – Πώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την Ιταλία

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News