Business & Finance Πέμπτη 26/10/2023, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

«Ανάσα» στις αγορές κρατικών ομολόγων έδωσε η απόφαση της ΕΚΤ

«Ανάσα» στις αγορές κρατικών ομολόγων έδωσε η απόφαση της ΕΚΤ

Ανάσα πήραν οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη σημερινή της συνεδρίαση, με αισθητή την άμβλυνση των spread μεταξύ πυρήνα και ευρωπεριφέρειας. Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις ευέλικτες επανεπενδύσεις των κρατικών ομολόγων του πανδημικού προγράμματος ΡΕΡΡ έως τα τέλη του 2024, όπως έχει προγραμματιστεί, κόντρα στις φωνές που ζητούσαν πιο γρήγορο τερματισμό. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,84%. Αναλυτές πάντως έχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το πότε η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια, μία κίνηση που θα ευνοήσει τα μέγιστα τα κρατικά ομόλογα του ευρώ. 

«Αναμένουμε την πρώτη μείωση στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2024. Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί, ενώ η οικονομία αποδυναμώνεται, οι δείκτες του οικονομικου κλίματος επιδεινώνονται, το ίδιο και η πιστωτική επέκταση με επιπτώσεις στη ζήτηση», αναφέρει ο Ουλρίκε Κάστενς, οικονομολόγος της DWS. 

«Σε αντίθεση με τη Fed, η οποία αναμένεται να αρχίσει τις επιτοκιακές μειώσεις την Άνοιξη του 2024, η ΕΚΤ πιθανόν να παραμείνει αδρανής καθ΄όλη τη διάρκεια του 2024 και να αρχίσει τις επιτοκιακές μειώσεις στις αρχές του 2025», αναφέρει ο Χόλγκερ Σκμίντινγκ, οικονομολόγος της Berenberg. 

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ πιθανόν να υποστηρίξουν ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ως έχει εάν τα στοιχεία δεν δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κοντά στο 2,5% έως τα τέλη του 2024», προσέθεσε. 

Αυτό ωστόσο που στήριξε την ομολογιακή αγορά είναι η απόφαση για τις επενεπενδύσεις των κρατικών ομολόγων του ΡΕΡΡ. «Η ΕΚΤ διατήρησε τη θέση της για τις επενδύσεις έως τουλάχιστον τα τέλη του 2024. Τα ιταλικά και ελληνικά κρατικά ομόλογα τη θέλουν αυτή τη στήριξη, με τα spread έναντι των γερμανικών να κλείνουν σημαντικά, ειδικά των ιταλικών», αναφέρει ο Νικ Τσάτερς, διαχειριστής επενδύσεων της Aegon AM. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε επτά μονάδες βάσης, στο 4,85%, ενώ πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ κυμαινόταν στο 4,92%. Το spread έναντι των γερμανικών περιορίστηκε στις 198 μονάδες βάσης. 

Αντίστοιχα, στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 4,14% από 4,24% στην χθεσινή συνεδρίαση. 

«Μάζεψαν» τις απώλειες τα χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές μετρίασαν τις απώλειές τους αφότου η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, όμως τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, ειδικά από τη Standard Chartered, άσκησαν πιέσεις στον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη, ο οποίος υποχώρησε 0,5%. Τις απώλειες καθοδήγησε ο κλάδος αυτοκινήτου. 

«Γίνεται ξεκάθαρο ότι διατηρώντας τα επιτόκια στο σημερινό επίπεδο για αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, θα επιτελέσει το έργο της ΕΚΤ να επαναφέρει τα επιτόκια στο στόχο του 2%», αναφέρει ο Νέιλ Μπιρέλι της Premier Miton Investors.

Σημαντική πτώση γνώρισε ο κλάδος υγείας, καθώς η μετοχή της Straumann βούλιαξε 10% καθώς η ελβετική εταιρεία εμφύτευσης δοντιών υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος. 

Αυτά ωστόσο που βάρυναν τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη ήταν τα απογοητευτικά εταιρικά κέρδη, με τη μετοχή της Siemens Energy να βουλιάζει 35,5% σε ιστορικό χαμηλό αφότου η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για κρατικές εγγυήσεις. 

Η μετοχή της Standard Chartered βούλιαξε 12,4% καθώς τα προ φόρων κέρδη τρίτου τριμήνου της τράπεζας υποχώρησαν 33%, ενώ την ίδια στιγμή η πτώση των εσόδων από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές οδήγησε τη μετοχή της BNP Paribas σε πτώση 2,6%. 

«Όταν τα επιτόκια φθάνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, δοκιμάζονται οι τράπεζες. Όσες είναι εκτεθειμένες σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την αισθητή εξασθένηση, δεν μπορούν να ανταποκριθούν», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Morningstar. 

Σε πτώση και οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου, ο οποίος υποχώρησε 2,1%, με μοχλό πίεσεις τις απώλειες 5,8% της Mercedes Benz και 9,5% της Volvo, μετά την πτώση των κερδών τρίτου τριμήνου. 

Ο δείκτης PSI της Λισαβώνας ξεπέρασε σε επιδόσεις τις υπόλοιπες αγορές, με κέρδη 2,2%. Στις υπόλοιπες αγορές της ευρωπεριφέρειας, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,29%, στις 27.507,90 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε πτώση 0,24%, στις 8.962,80 μονάδες.Ο γερμανικός DAX έχασε 1,08%, στις 14.731,05 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να “χάνει” 0,37%, στις 6.889,48 μονάδες και τον  βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,81%, στις 7.354,57 μονάδες.

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Δεν απέκλεισε νέες αυξήσεις επιτοκίων – Τι είπε για την Ελλάδα

ΕΚΤ: Πατάει «φρένο» στις επιτοκιακές αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News